6 Acum pentru că, într-adevăr a venit iarna și pe la noi sau, mă rog, doar în anumite zone, mă gândesc că un borș de legume cu cârnați afumați este…

Borș de legume cu cârnați afumați, că tot a venit iarna

Borș de legume cu cârnați afumați, că tot a venit iarna

6

Acum pentru că, într-adevăr a venit iarna și pe la noi sau, mă rog, doar în anumite zone, mă gândesc că un borș de legume cu cârnați afumați este tot ce am nevoie să îmi dea acel suflu de care am nevoie.  Cred că mi-au mai rămas câțiva cârnați de la crăciun și cred că îi pot folosi acum fără să mă simt vinovată 😛

Așa că tot ce am de făcut – pe lângă piață – este să îmi suflec mânecile, să dau drumul la muzică și să mă pun pe curățat.

Dar, cum spuneam, trebuie să am ce să curăț, nu? Deci, bocceluța la purtător și la piață cu mine. Iau vreun kilogram de cartofi, doi ardei grași galbeni, de-ai noștri, jumătate de kilogram de roșii, deși eu prefer roșiile la conservă, mai ales pe timp de iarnă (asta dacă nu am deja roșii congelate), o sticlă cu borș, o legătură de leuștean, una de ștevie, busuioc verde. Pe lângă toate astea, mai am nevoie și de un dovlecel, doi morcovi, două cepe, doi cârnați afumați, sare, piper.

După ce am pus toate cele pe masă, muzica se aude și ea, dau drumul la curățat și pregătit cele necesare pentru faimosul borș. Spăl legumele și după ce le toc cam pe toate de aceeași mărime, iau un vas destul de mare și pun puțin ulei vegetal la încins.

Adaug ceapa, morcovii, ardeii și călesc totul ușor, iar după ce se înmoaie, torn apă (cam cât borș vrem să facem), sărez, după gust și las să fiarbă la foc mic.

După câteva minute, pot să pun și cartofii și dovlecelul. Roșiile ușor pasate, le adaug și pe ele, dar abia după ce au fiert cartofii.

Separat, pun ștevia mărunțită la fiert, iar într-un alt vas, borșul. Este important să aibă aceeași temperatură ca și ciorba pentru că altfel, îi stopez fierberea și nu e chiar cel mai indicat lucru.

Deci, sunt cuminte și urmez întocmai instrucțiunile primite din moși-strămoși.

După ce a dat un prim clocot, torn borșul în vasul cu legume, pun și ștevia și condimentez cu sare și piper.

Spre final, pentru o aromă cât mai intensă, adaug și cârnații tăiați felii. Doar nu ați crezut că am uitat de ei? Opresc focul și pun leușteanul și busuiocul tocate mărunt.

Puțină pâine pe vatră lângă un bol cu borș de legume este exact ce am nevoie pe o vreme așa morocănoasă ca aceasta.

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply