6 Pentru cei care încă nu s-au hotărât ce fel de cozonac să pregătească, le-aș sugera unul unguresc. Este drept că nu crește la fel ca al nostru, dar este…

Cozonac unguresc, o altă nebunie pentru masa de Crăciun

Cozonac unguresc, o altă nebunie pentru masa de Crăciun

6

Pentru cei care încă nu s-au hotărât ce fel de cozonac să pregătească, le-aș sugera unul unguresc. Este drept că nu crește la fel ca al nostru, dar este o nebunie, pur și simplu. și dacă nu mă credeți pe cuvânt, eu vă propun să îl încercați.

Avem nevoie de: jumătate de pachet de făină bună, 150 grame de unt și untură cam 100, tot atâtea de zahăr și jumătate de cană cu lapte, două gălbenușuri, destulă drojdie (cam 20 de grame), o lingură sănătoase cu smântână, nițică sare, un plic cu esență de vanilie și arome. Mie îmi place romul (esența, nu beutura), dar sunteți liberi să alegeți. Cât despre nesfârșitele coji de portocală ale bunicii, anul ăsta spunem pas. Nu de alta, dar nu vrem să ne intoxicăm, nu?

Și cum nu e Crăciun fără mâini în aluat, să ne suflecâm mânecile și să purcedem, zic!

Pasul 1: Pregătim maiaua: amestecăm drojdia cu o jumătate de lingură cu zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm laptele călduț, nu fierbinte și cam o lingură cu făină.

Pasul 2: Bol mare în care punem făina (cernută), zahărul și sarea, peste care punem toată grăsimea și amestecăm până aluatul ne amintește de nisipul din vacanța de la mare. Adăugăm maiaua, gălbenușurile bătute cu smântâna, iar, la final, esența de rom (sau ce vrea fiecare) și începem frământatul. Necesită ceva timp, dar rezultatul va fi unul super – super – wow! 🙂

Pasul 3: Aluat în frigider cam 30 de minute.

Asta ne lasă timp să pregătim umplutura (jumătate de cană de mac și alte 150 de nucă, 200 de zahăr și un plic de zahăr vanilat, cele două albușuri de la gălbenușurile din aluat și o jumătate de cană cu lapte). Simplu și la obiect!

Pasul 4: Două umpluturi, două crăticioare! Împărțim totul la doi, mai puțin macul și nuca…ele sunt deja împărțite 🙂 Se pune la fiert zahărul cu laptele până nu mai simțim cristal de zahăr, apoi în fiecare crăticioară macul și nuca. Amestecăm bine, bine, chemăm ajutoare dacă e cazul, oprim și focul și, la final, adăugăm zahărul vanilat.

Albușurile, că doar nu le lăsăm de izbeliște, le batem spumă și le împărțim în două. Câte o jumătate pentru fiecare compoziție. Iar amestecăm să se încorporeze și apoi, gata, ne apucăm de format cozonăceii noștri.

Să nu uităm de cuptor. Băgăm cărbuni pe jar cam cât să ajungă la 180 de grade Celsius.

Pasul 5: Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în patru părți egale. Fiecare bucățică se întinde cu sucitorul. Un dreptunghi cred că ar fi ideal.

Pasul 6: Punem umplutura, o întindem pe aproape toată suprafața (mai puțin pe margini), rulăm, așezăm în tavă.

Pasul 7: Repetăm!

Pasul 8: Ungem fiecare cozonăcel cu gălbenuș bătut și lăsăm să se odihnească!

Pasul 9: În cuptor cu tava preț de vreo juma de oră.

Pasul 10: Scoatem, răcim, devorăm!

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply