6 Cum încă mai suntem în postul Crăciunului, mă gândeam să pregătesc o iahnie de fasole fără specifiul ciolan afumat. Și chiar dacă nu conține niciun fel de proteină animală,…

Iahnie de fasole fără ciolan afumat

Iahnie de fasole fără ciolan afumat

6

Cum încă mai suntem în postul Crăciunului, mă gândeam să pregătesc o iahnie de fasole fără specifiul ciolan afumat. Și chiar dacă nu conține niciun fel de proteină animală, asta nu înseamnă că nu este la fel de gustos și aromat ca fratele lui.

Nu trebuie decât să luăm cam jumătate de kilogram de fasole boabe, două cepe roșii, o jumătate de căpățână de usturoi, trei – patru linguri bune cu pastă de roșii, câte o jumătate de linguriță de boia de ardei dulce și iute, o foaie de dafin, două – trei crenguțe de cimbru, sare, piper.

Chiar dacă durează ceva mai mult pregătirea fasolei, merită efortul.

Așa că, în primul rând, alegem fasolea, o spălăm în câteva ape reci și apoi o lăsăm de seara până dimineața la înmuiat. Sau, dacă vrem să o facem la cină, o lăsăm de dimineața până seara, iar când o punem la gătit, o fierbem în două – trei ape.

După ce a fiert și boabele sunt moi, le scoatem într-o sită și le lăsăm la scurs.

Între timp, tăiem ceapa și pisăm usturoiul, după care le punem la călit în puțin ulei. Imedicat ce a devenit sticloasă, adăugăm boiaua dulce și iute și pasta de roșii și amestecăm repede să nu se ardă. Apoi, punem fasolea, crenguțele de cimbru, foaia de dafin, asezonăm cu sare și piper și, dacă mai este nevoie turnăm și puțină apă caldă cât să se formeze un sos.

Introducem fasolea în cuptorul preîncălzit la 170 – 180 de grade Celsius și o lăsăm acolo până când scade sosul nostru.

La final, adăugăm o mână de pătrunjel verde tocat și servim cu pâine pe vatră, ceapă sau murături. Un deliciu nu numai pentru zilele de post.

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply