6 Ca tot românul care a mâncat măcar o dată o shaorma românească te aștepți ca atunci când mănânci o shawarma israeliană papilele să îți fie gâdilate de aceleași gusturi….

Shawarma israeliană, gustul de care te vei îndrăgosti (VIDEO)

Shawarma israeliană, gustul de care te vei îndrăgosti (VIDEO)

6

Ca tot românul care a mâncat măcar o dată o shaorma românească te aștepți ca atunci când mănânci o shawarma israeliană papilele să îți fie gâdilate de aceleași gusturi. Nimic mai greșit!

Cum am ajuns în Eilat, la malul Mării Roșii am zis că trebuie să încercăm o mâncare locală, așa că ghidul nostru, o doamnă tare drăguță, Revital Levi Stein, ne-a sugerat că ar trebui să încercăm o shawarma israeliană.

Așa că am mers la unul dintre cele mai bune restaurante de acest gen din Eilat și ne-am pus pe comandat.

Shawarma israeliană, soră mai delicioasă a shaormei românești

Pentru început, look-ul și servirea ei este total diferit de ce știm noi în România. Am încercat shawarma în pită, iar în Israel este este pe „modelul” Middle East, adică nu se face în lipie, ci în pâine. Așa că, pentru început se taie pâinea, care seamănă cu o turtă și, pe interior se unge cu humus. După ce se acoperă cu un strat bun de humus, încep să curgă verdețurile și legumele proaspete care sunt tăiate foarte mărunt. Acestea se dublează cu un sos delicios, la alegerea ta, dulce sau picant.

Iar acum vine și partea cea mai bună. Evreii nu mănâncă porc, dar asta nu este un secret, așa că shawarma israeliană este făcută fie cu carne de pui șie cu carne de curcan. Oaia este prea scumpă pentru a fi folosită în astfel de mâncăruri.

Daaar, pentru a nu te priva de gustul delicios al cărnii de oaie, evreii au găsit soluția. Puiul este uns cu grăsime de oaie în timp ce se face la rotisor. Gustul acestuia este de exepție.

Și pentru că pâinea nu este mai mare decât o scovergă, nu pun cartofii și murăturile peste toate ingredientele, ci ți le servesc separat în două castronașe mici.

Apropo de asta, murăturile noastre nici nu se compară cu ale lor, au alte arome, mai exotice, îți gâdilă papilele la fiecare mușcătură. Dacă ajungeți aici va trebui să încercați măslinele lor înmurate… sunt din altă lume.

Cu toate acestea, dacă veniți in Israel fiți pregătiți pentru o țară mult mai scumpă decât România. Astfel că o shawarma costă 32 de shekeli, adică vreo 32 de lei… nu cu mult mai scumpă decât cea de la Dristor, dar de vreo câteva ori mai bună.

Noi am ajuns aici la invitația Ministerului Turismului Israelian și prin bunăvoința celor de la Wizz Air, așa că stați aproape că urmează alte aventuri… culinare. 

6

Leave a Reply