6 Una dintre rețetele de bază ale bucătăriei franțuzești este ratatouille-ul, adică un fel de tocăniță românească. Chiar dacă știm că ei sunt un pic fițoși și pun mare preț…

Ratatouille, tocănița de legume franțuzească

Ratatouille, tocănița de legume franțuzească

6

Una dintre rețetele de bază ale bucătăriei franțuzești este ratatouille-ul, adică un fel de tocăniță românească.

Chiar dacă știm că ei sunt un pic fițoși și pun mare preț pe tot ce înseamnă minimalist, mai ales în bucătărie, ei bine, trebuie să recunoaștem că bunicile lor nu au stat cu penseta în mână să aranjeze florile de trandafir pe farfurie. Cu siguranță au avut, și cred cu tărie că încă mai au, acele rețete tradiționale care te fac să nu îți scoți mânecile până nu termini tot din farfurie.

Așa se face că, în anumite regiuni ale Franței, încă s-au mai păstrat preparatele străbunicilor. Și cred că e momentul să facem o scurtă plimbare prin aromele tocanei franțuzești.

Avem nevoie de un kilogram de roșii, două vinete, doi dovlecei, doi ardei, de preferat roșii pentru că sunt mai gustoși și mai cărnoși, o ceapă, cinci căței de usturoi, două – trei frunze de busuioc, tot atâtea de pătrunjel (sau mai multe dacă vă place), unt, sare, piper și o linguriță de condimente a la Provence.

Este foarte important să respectăm o anumită ordine de gătire. De aceea, în primul rând, ne ocupăm de roșii.

Într-un vas suficient de mare, punem apă la fiert. Cât timp își face ea de cap, acolo, noi facem un X la baza roșiilor și apoi le întroducem în vas câteva secunde. Le scoatem într-un bol cu apă rece și le decojim. Așa ne va fi mult mai ușor.

După ce curățăm și celelalte legume, le tăiem în cuburi nu prea mici entru că riscăm să prgătim o pastă, nu un ratatouille, și le punem în vase separate.

Într-un vas non-aderent și dacă se poate cu fundul dublu, punem două – trei linguri de unt și începem să călim legumele, pe rând. Primii sunt ardeii. După ce s-au înmuiat puțin, îi punem la loc în bolul lor.

Apoi, vine rândul dovleceilor. Procedăm la fel și cu ei.

Este foarte important ca înainte să gătim vinetele să nu adăugăm niciun pic de unt, pentru că altfel se vor îmbiba cu grăsime și nu e chiar cel mai bun lucru.

După ce s-au gătit și vinetele, mai punem o lingură – două de unt și călim ceapa preț de 5 minute, până se înmoaie ușor. Adăugăm roșiile, asezonăm cu sare, acoperim cu un capac și le lăsăm să formeze un sos vânjos.

Apoi, punem celelalte legume gătite înapoi în vas și le mai lăsăm pe foc încă vreo 5 minute. Între timp, tăiem usturoiul felii subțiri și îl adăugăm și pe el la un loc cu suratele lui. Mai asezonăm cu piper și mixul de condimente (și cu sare dacă este necesar) și lăsăm să dea un prim clocot.

Apoi, acoperim vasul cu un capac și lăsăm să se pătrundă aromele aproximativ 30 de minute, până scade tocănița și capătă o consistență omogenă.

Rulăm frunzele de busuioc și le tăiem fâșii și, exact înainte să luăm vasul de pe foc, le amestecăm împreună cu celelalte.

Când servim, decorăm fiecare porție cu frunzulițe de păturnjel.

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply