6 Friptura din piept de curcan cu mere este una dintre cele mai sofisticate și mai delicate pe care îmi place să o servesc celor dragi ori de câte ori…

Friptură din piept de curcan cu mere, o delicatesă pentru cei dragi

Friptură din piept de curcan cu mere, o delicatesă pentru cei dragi

6

Friptura din piept de curcan cu mere este una dintre cele mai sofisticate și mai delicate pe care îmi place să o servesc celor dragi ori de câte ori am ocazia. Nu avem nevoie de ocazii speciale ca să ne simțim bine. Orice zi este, noi o facem deosebită.

Și dacă tot am dat peste un piept de curcan prin magazin, nu îl puteam ocoli, așa, ca și cum nu l-aș fi văzut. Așa că, pe lângă pieptul de vreo două kilograme, am mai avut nevoie și de trei mere, o lâmâie, condimente: sare, piper, rozmarin și o foaie de dafin, jumătate de pachet de unt și, ca o surpriză pentru prieteni, puțin alcool (100 ml rom).

După ce am ajuns acasă și m-am făcut comodă, am început nebunia. În primul rând am dat drumul la cuptor la o temperatură destul de mare 190 – 200 de grade Celsius.

Apoi, am spălat bine carnea, am curățat-o de tot felul de firișoare și grăsimea pe care am considerat-o în plus, după care am șters-o cu ajutorul unui șervet de bucătărie.

Am condimentat-o bine cu sare, piper și rozmarin, apoi am uns-o cu unt. Dar pe tot l-am folosit. Nu am lăsat nimic deoparte. Am lăsat pieptul de curcan să se relaxeze puțin, cât m-am ocupat de tavă.

Am uns tava de copt cu ulei și am pus merele, curățate și tăiate în sferturi într-un singur strat. Pe ici pe colo, am așezat și feliile de lămâie. Deasupra am presărat cam o jumătate de linguriță cu sare și am așezat frumos pieptul. După ce am turnat o cană cu apă, am introdus tava în cuptorul deja încins pentru o oră.

În tot timpul acesta, am pregătit o salată, am sotat câteva legume, am deschis o sticlă cu vin alb. Mi-am făcut de lucru. 😀

Când toată perioada de așteptare s-a scurs, am uns carnea cu sosul din tavă și am stropit-o cu rom. Doar nu ați crezut că am uitat de el? (Să nu vă faceți griji în privința alcoolului. În momentul gătirii, acesta se va evapora lăsând în urmă doar aroma subtilă a romului).

Am acoperit pieptul de curcan cu o folie de aluminiu (se poate și cu un capac sau ce vă e la îndemână) pentru a fi cât mai fragedă. Am redus temperatura cu vreo 20 – 30 de grade și am introdus-o, din nou, în cuptor pentru încă o oră.

În tot acest timp, am avut grijă să o mai ung din când în când cu sosul din tavă până când va fi fragedă și suculentă. Înainte cu 10 minute de expirarea celor două ore, am luat folia de aluminiu și am mai lăsat-o puțin să capete o ușoară textură crocantă.

După ce am scos-o din cuptor, am lăsat-o să se mai răcească puțin, să se relaxeze, după care am tăiat-o felii și am servit-o cu salată, legume sotate, fiecare după bunul plac.

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply