6 Suntem în postul Paștelui și avem câteva restricții bune, dar asta nu înseamnă că nu putem savura o prăjitură cu gem făcută în casă. Nimic nu se compară cu…

Prăjitură de post cu gem

Prăjitură de post cu gem

6

Suntem în postul Paștelui și avem câteva restricții bune, dar asta nu înseamnă că nu putem savura o prăjitură cu gem făcută în casă.

Nimic nu se compară cu prăjiturile pregătite de noi celor dragi, mai ales că știm fiecare ingredient și nu avem surpriza conservanților sau a faimoaselor E-uri. Într-adevăr, este mult mai ușor să dăm o fugă până la cofetăria din colț și să luăm de acolo, dar parcă, uneori, avem nevoie de ceva bun ieșit din mâinile noastre.

Prăjitură de post cu gemNu știu voi, dar bunica mea făcea prăjitura asta cu gem de prune. Era la putere pe atunci. 🙂 Însă, îl putem face cu orice fel de gem ne dorim. Mie îmi place la nebunie cel de căpșune, dar este un pic cam prea dulce pentru acest desert, așa că am apelat la el de fructe de pădure. A ieșit divin.

Dar haideți să vedem ce ingrediente trebuie să pregătim pentru blat: 125 grame de margarină pentru prăjituri (este de post, ca atare, nu avem cum să folosim untul), 150 grame de zahăr, 2 pliculețe cu zahăr vanilinat sau un pliculeț de esență de vanilie, 125 grame făină albă și 100 de făină de migdale, o linguriță cu praf de copt, o jumătate de linguriță cu bicarbonat, 100 ml lapte vegetal (soia, migdale, orez – dar sa fie simplu, nu cu tot felul de arome) și gem.

Mixăm margarina, zahărul vanilinat și zahărul până formăm o spumă ușor aerată și nu mai simțim niciun cristal de zahăr. Apoi, treptat, adăugăm laptele, iar făina, praful de copt și bicarbonatul cernute. Amestecăm până se încorporează totul. Lăsăm aluatul format să se odihnească puțin, după care îl întindem într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt și îl ungem cu gem. Acum, fiecare pune cât dorește. Eu prefer să am un strat destul de consistent de gem.

Apoi, facem niște firimituri din 50 grame de făină, 40 grame de margarină foarte rece și 2 linguri cu zahăr. Le amestecăm cu degetele – de la căldura lor, margarina se va înmuia puțin și va fi mai ușor de modelat. Presăsăm peste gem și apoi dăm tava la cuptor pentru 50 de minute. Să nu uităm să îl preîncălzim.

Dacă nu suntem alergici la nuci și alune, putem să punem câteva peste gem și să îi dăm prăjiturii o textură ușor crocantă și un plus de aromă.

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply