6 Nu ați fost intrigați niciodată de secretul chinezilor când vine vorba de orezul prăjit? Eu, sincer, cam da! Nu mi-a ieșit niciodată la fel, până mai acum câteva zile…

Orezul prăjit și secretul chinezilor

Orezul prăjit și secretul chinezilor

6

Nu ați fost intrigați niciodată de secretul chinezilor când vine vorba de orezul prăjit? Eu, sincer, cam da! Nu mi-a ieșit niciodată la fel, până mai acum câteva zile când am descoperit micul lor secret.

Pregătim orezul cu bob lung: îl spălăm în două – trei ape reci până devine aproape clară. Apoi îl punem la fiert. Proporția e de 1:2, adică o cană de orez și două de apă. Le lăsăm la fiert și când este aproape gata punem două – trei picături de oțet – scoate amidonul din orez și nu se lipesc boabele între ele. După ce se răcește, îl introducem în frigider.

Orezul prăjit și secretul chinezilorNe pregătim legumele: morcov, porumb, mazăre, ghimbir, ceapă verde. Tăiem cubulețe morcovul, iar ghimbirul și ceapa verde în fâșii.

Într-un wok fierbinte, turnăm o linguriță de ulei de susan și sotăm, în ordine, ghimbirul, morcovul, mazărea, porumbul și, la final, ceapa. Trebuie să rămână ușor crocante. Apoi, luăm orezul din frigider și îl adăugăm în wok și îl încorporăm. Cu grijă, desfacem fiecare bulgăraș de orez. Condimentăm cu sos de soia și amestecăm până capătă o culoare aurie. Îl ornăm cu pătrunjel sau coriandru și îl consumăm ca atare sau ca garnitură.

O altă metodă este să îl facem cu diferite tipuri de carne, în principiu ce avem prin frigider. Ideea este să tăiem fâșii carnea și să o adăugăm în wok înainte să punem orezul.

Orezul prăjit și secretul chinezilorSă nu uităm de fructele de mare. Cu toate că ele nu sunt chiar la îndemâna noastră – pentru că nu le găsim proaspete – le putem folosi fără absolut nicio problemă. Ba chiar vor da un gust aparte orezului prăjit.

Unii spun că orezul prăjit se pregătește și cu ou. Ce-i drept, în anumite părți, așa se gătește. În wok, călim ceapa până devine aurie, o punem deoparte și gătim oul în care am amestecat trei picături de sos de soia și trei de ulei de susan. Apoi îl scoatem și pe el și ne ocupăm de celelalte ingrediente, iar la final, îl adăugăm și mai amestecăm până se încorporează.

Orice metodă ați alege, rezultatul cu siguranță va fi unul delicios!

Iubiţi mâncarea, ea hrăneşte şi spiritul!

P.S. Dacă aveţi reţete pe care vreţi să le împărtăşiţi cu ceilalţi pasionaţi de bunul gust, îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply