6 Una dintre meniurile bune pentru un prânz delicios este conopida gratinată. Știu că nu este o rețetă de dietă, dar trebuie să recunoaștem că este mult mai sănătoasă decât…

Conopidă gratinată

Conopidă gratinată

6

Una dintre meniurile bune pentru un prânz delicios este conopida gratinată. Știu că nu este o rețetă de dietă, dar trebuie să recunoaștem că este mult mai sănătoasă decât cartofii. Și, pe deasupra, se fac și mult mi repede. În doar câteva minute, putem să ne pregătim un prânz sățios și gustos.

Avem nevoie de: un kg de conopidă, 500 ml lapte, două cepe mici, 85 de grame de făină, 100 de unt, 50 de grame de pesmet, patru foi de dafin, nucșoară, sare, piper.

Conopidă gratinatăÎnainte să începem procesul, pregătim legumele. Conopida o tăiem în buchețele ceva mai măricele, o ceapă în sferturi, iar cealaltă o tocăm mărunt. Să nu uităm și de cuptor! Îl preîncălzim la 200 grade Celsius.

Într-un vas, punem la fiert laptele, ceapa tăiată în sferturi și foile de dafin. După ce a dat un clocot, oprim focul și lăsăm să infuzeze aproximativ o oră, apoi strecurăm.

Între timp, opărim conopida pentru 5 minute. O scoatem cu strecurătoarea și o așezăm deoparte să ajungă la temperatura camerei.

Călim în foarte puțin unt cea de-a doua ceapă timp de 10 minute. Ideea e că trebuie să se înmoaie, nu să capete o culoare aurie.

Într-un alt vas, topim untul rămas și adăugăm făina. O amestecăm cam vreo 2 minute până formăm un mic aluat ceva mai moale, ca de biscuiți. Apoi, treptat, turnăm laptele și formăm un sos fin. Îl aducem în punctul de fierbere și amestecăm tot timpul până se îngroașă. Adăugăm ceapa călită și asezonăm cu sare, nucșoară și piper.

Într-un vas termorezistent, punem conopida, turnăm sosul și presărăm pesmetul, după care o introducem în cuptor pentru 20 – 25 de minute.

Mie îmi place să pun și câteva fâșii de mozzarella, apoi să setez cuptorul pe grill și să îi dau preparatului acea notă de caramel.

Chiar dacă nu vreți să adăugați brânzeturi, tot o să capete o textură crocantă și delicioasă.

Iubiți mâncarea, ea hrănește și spiritul!

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply