6 Cine poate rezista unei porții de ciorbă de fasole boabe cu sos românesc și o ceapă spartă cu pumnul? Nu cred că e român care să spună nu! Poate…

Ciorbă de fasole boabe cu sos românesc

Ciorbă de fasole boabe cu sos românesc

6

Cine poate rezista unei porții de ciorbă de fasole boabe cu sos românesc și o ceapă spartă cu pumnul? Nu cred că e român care să spună nu! Poate doar dacă are vreo întâlnire, altfel nu cred! Trebuie să recunoaștem că ne place și ne mândrim cu o asemenea mâncare.

Și de ce să nu o facem ori de câte ori avem ocazia? Mai ales că nici nu e greu de pregătit! Puțină răbdare și, în rest, mai că se face de la sine.

Ciorbă de fasole boabe cu sos românescDeci, cu doar 250 grame de fasole boabe, 250 de ceafă de porc afumată sau jumătate de ciolan, o lingură cu vârf cu făină, două linguri cu ulei vegetal, o ceapă mare, leuștean, tarhon, cimbru, borș, suc de roșii, boia, sare, trei linguri pline cu smântână.

Fasolea se curăță bine de impurități, apoi se lasă în apă rece cât să treacă peste nivelul ei cu vreo 4 – 5 cm și se lasă până a doua zi, până se spală din nou cu apă rece și se pune la fiert tot în apă rece împreună cu afumătura și ceapa tăiată mărunt.

Chiar dacă acum se spune că prima apă trebuie aruncată, nu o faceți! Riscați să aruncați tot ce e mai bun din ciorbă!

După vreo două – trei ore fiert la foc mijlociu, o sărăm și o acrim cu borș, după gust. Separat, într-o tigaie se pune făina la rumenit, iar când a căpătat culoarea specifică, adăugăm două – trei linguri cu ulei, o linguriță cu vârf de ceapă dată pe răzătoare și apoi un vârf de cuțit de boia dulce. Se stinge cu puțină ciorbă fierbinte, se amestecă destul de repede cu un tel să se desfacă acele cocoloașe care, inevitabil, se formează și abia apoi se adaugă lichid ca să se subțieze.

Compoziția nou formată se toarna în ciorbă și se lasă să fiarbă câteva clocote și apoi se ia de pe foc.

Smântâna, că e singura care nu a fost menționată până acum și, nu de alta, dar se simțea cam părăsită, se bate bine cu o lingură cu apă rece, se diluează cu puțină ciorbă fierbinte, se adaugă peste ciorbă și se amestecă.

La final, se condimentează cu tarhon, cimbru, puțin leuștean, toate proaspete și se servește cu o ceapă spartă, ardei iute și toți prietenii alături. 

Iubiți mâncarea, ea hrănește și spiritul!

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply