6 Când suntem în pană de idei, apelăm la vecinii noștri și facem o ciorbă rusească de varză. Cred că sunt multe gospodine care nu mai știu ce să mai…

Ciorbă rusească de varză

Ciorbă rusească de varză

6

Când suntem în pană de idei, apelăm la vecinii noștri și facem o ciorbă rusească de varză.

Ciorbă rusească de varzăCred că sunt multe gospodine care nu mai știu ce să mai gătească sau s-au săturat de veșnicele bucate românești. Este o rețetă pe care am mâncat-o pentru prima dată acum vreo 15 ani, dar care m-a impresionat și mi-a lăsat o amintire plăcută. Ăsta este și motivul pentru care am încercat să o reproduc. Ulterior, am aflat că este o rețetă veche, transmisă din generație în generație. Un motiv în plus să o pregătesc celor dragi și să savurez gusturile de altă dată.

Pentru un astfel de preparat avem nevoie de:

  • Jumătate de kilogram ciolan de porc proaspăt sau bucăți de carne care conțin și șorici (pentru cei care sunt amatori)
  • Un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o jumătate de țelină
  • 500 – 600 grame de de varză albă
  • O ceapă albă mijlocie, o sfeclă roșie mică
  • Jumătate de kilogram roșii sau aceeași cantitate de roșii din conservă
  • Cimbru, mărar
  • Oțet de vin
  • 150 – 200 ml smântână groasă, din aceea de țară dacă avem posibilitate

Ciolanul îl curățăm și spalăm bine, după care îl punem la fiert, așa întreg cum e, în doi litri de apă rece în care am adăugat o linguriță rasă cu sare. Îl lasăm pe foc mic pentru aproximativ 2 – 3 ore, până se înmoaie șoriciul și carnea.

Ciorbă rusească de varzăÎntre timp dăm, pe răzătoarea mare, morcovul, pătrunjelul, țelina și ceapa, iar varza o tăiem felii foarte subțiri și le adăugăm pe toate, împreună cu o crenguță de cimbru, în oală. După o oră de fiert, punem sfecla roșie rasă și ea și o mai lăsăm 30 de minute.

Ciorba o acrim după poftele fiecăruia cu sucul de roșii, o lingură – două de oțet, completând cu apă dacă mai simțim nevoia. O gustăm, o potrivim de sare și, dacă este cazul, adăugăm o linguriță cu zahăr. Roșiile fiind acide echilibrăm totul cu puțin zahăr. O mai lăsăm să mai fiarbă câteva clocote, apoi o luăm de pe foc.

Smântâna o batem bine cu o lingură de apă rece, o diluăm cu puțină ciorbă și o adăugăm în oală.

O servim cu puțin mărar tăiat mărunt și o frunză de țelină.

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply