6 Zilele astea mi-am adus aminte de fursecurile fine cu vanilie ale mamei. Cum nu aveam rețeta ei, am rugat-o să mi-o dea și mie. Știți ce a făcut? A…

Fursecuri fine cu vanilie

Fursecuri fine cu vanilie

6

Zilele astea mi-am adus aminte de fursecurile fine cu vanilie ale mamei. Cum nu aveam rețeta ei, am rugat-o să mi-o dea și mie. Știți ce a făcut? A venit la mine cu cartea ei de bucate în mână, carte care e de-o seamă cu mine 🙂

Apoi, cu cartea în față, am început să ne jucăm și să ne amintim, cu nostalgie, de vremurile nu demult apuse.

Fursecuri fine cu vanilieRețeta zicea că avem nevoie 100 grame de făină, 100 grame de unt, 100 grame de zahăr pudră, două ouă mari, un plic cu zahăr vanilat, o linguriță cu rom.

Albușurile le-am bătut spumă cu furculița exact cum scria în carte, apoi am adăugat zahărul pudră și romul. Le-am mai bătut încă două minute până când s-a topit zahărul și s-a înmuiat puțin spuma. Gălbenușurile și untul moale sau topit, dar rece, le-am adăugat și pe ele, iar compoziția nou formată am mai amestecat-o de 4 – 5 ori, prin răsturnare, după care am pus făina în ploaie. Am amestecat, din nou, tot prin răsturnare și tot cu furculița până s-a încorporat. Compoziția a ieșit moale și puțin spumoasă.

Cartea zicea că e musai să luăm de pe margine fără să o mai amestecăm până la sfârșit, câte o jumătate linguriță cam cât mărimea unei măsline și să o punem în tava tapetată cu margarină solidă și făină. Eh, noi nu am mâzgălit tava, ci am pus o foaie de copt. Un alt aspect pe care l-am sesizat a fost distanța dintre fursecuri. Trebuie să fie de circa 3 centimetri pentru că, la copt, se lățesc precum monedele. Ne-am amuzat pe seama comparației. A fost drăguță! 🙂

Apoi, le-am introdus în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru 12 – 15 minute până când s-au rumenit frumos.

Fursecuri fine cu vanilieAcum mai bine de 30 de ani, gospodinele foloseau ceară de albine pentru ungerea tăvii, așa că ni s-a reamintit că distanța dintre fursecuri ar trebui să fie mai mare.

Imediat după ce s-au copt, chiar în ușa cuptorului, le-am scos repede pentru că, odată întărite, se zdrobesc. Dacă totuși nu ați apucat să le scoateți, introduceți din nou tava în cuptor până se frăgezesc puțin și apoi scoateți-le.

Noi le-am devorat așa cum erau, simple, dar ele pot fi ornate cu șerbet – pentru cine mai ține minte acel șerbet din copilărie – sau cu gem ori cu ciocolată topită.

Dacă vreți să le păstrați, deși nu văd motivul, o puteți face într-o cutie de carton bine închisă timp de 2 luni.

Tips: 1. Acum ca o paranteză, rețeta nu spune nimic de sare. Eu, de obicei, când folosesc făină, pun și un praf de sare. De fapt, chiar și când fac ceva dulce sau cu ciocolată și asta pentru că îi potențează aroma.

2. Mama folosește, de obicei, făină ungurească. Se poate sesiza diferența! Ale ei au ieșit de fiecare dată fragede.

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply