6 Mai țineți minte mâncărica de gutui cu pulpe de pui pe care o făceau bunicile? Bunica mea, cel puțin, de fiecare dată când mergeam la ea, ne aștepta cu…

Mâncărică de gutui cu pulpe pui, rețeta bunicii

Mâncărică de gutui cu pulpe pui, rețeta bunicii

6

Mai țineți minte mâncărica de gutui cu pulpe de pui pe care o făceau bunicile? Bunica mea, cel puțin, de fiecare dată când mergeam la ea, ne aștepta cu ce avea ea mai bun, printre care și această bunătate. Ne lingeam pe degete de bun ce era!

Într-o zi am găsit această rețetă scrisă pe o bucățică de hârtie îngălbenită de atâta timp și am încercat să o fac și eu. Din păcate, nu avea acel gust pe care îl dădea bunica, dar cu siguranță se apropia destul de mult.

Mâncărică de gutui cu pulpe pui, rețeta bunicii

Foto: Delicious

Ingredientele trecute erau cele de prin curte, cămară: petru pulpe de pui, patru gutui mari și aromate, trei cepe, patru căței de usturoi, puțin ulei, foi de dafin, puțină făină, jumătate de litru de vin roșu, sare și piper și 100 grame de zahăr.

Îmi amintesc că bunica tăia doi pui măricei, pulpele le punea la mâncărică, iar cu restul făcea o ciorbiță de numa’ – numa’.  Din fericire, și eu tot din curte i-am luat, numai că nu m-am ocupat eu de jumulit și alte asemenea. Eu doar am primit pulpele. Fiecare a fost condimentată bine cu sare și piper și apoi masate. După ce le-am rumenit ușor pe fiecare parte, le-am lăsat deoparte pentru câteva minute.

Mâncărică de gutui cu pulpe pui, rețeta bunicii

Foto: AZ Cookbook

Ceapa tăiată solzișori și usturoiul tăiat feliuțe mici, le-am prăjit în puțin ulei, apoi am adăugat gutuile pe care le-am tăiat în felii groase de un deget, le-am curățat semințele și le-am sotat și pe ele până au căpătat o culoare aurie, după care am pus puiul și un strop de apă.

Cât timp au stat ele așa frumos la bronzat, am făcut un sos de zahăr ars din 100 de grame de zahăr și jumătate de pahar cu apă, în care am adăugat o lingură cu făină și vinul roșu. După ce sosul a căpătat consistența unei smântână subțiri, l-am adăugat peste carne. Am mai adăugat două – trei foi de dafin, am potrivit de sare și piper și le-am mai lăsat pe foc încă vreo 10 minute.

Și ca totul să fie dus la un alt nivel, le-am introdus și la cuptor până s-au rumenit.

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply