6 Tortul de acasă îmi stârnește de fiecare dată amintiri și asta pentru că era cea mai delicioasă prăîjitură pe care o găteau ai mei înainte de Revoluție. Era o…

Tortul de acasă sau prajitura răsturnată cu mere

Tortul de acasă sau prajitura răsturnată cu mere

6

Tortul de acasă îmi stârnește de fiecare dată amintiri și asta pentru că era cea mai delicioasă prăîjitură pe care o găteau ai mei înainte de Revoluție. Era o rețetă simplă care nu necesita prea multe ingrediente simandicoase mai ales, că pe atunci nu prea se găseau multe prin magazine.

Mai târziu am găsit această rețetă sub adevăratul ei nume, prăjitură răsturnată cu mere, dar pentru mine a rămas tot tortul de acasă. Mă leagă multe amintiri de copilărie, din iernile friguroase în care stăteam în bucătărie și ne uitam la mama cum gătește tot felul de rețete și parcă din mâinile iei ieșeau minuni, nu mâncare.

tortul de acasa

Foto: BuzzFeed

Pentru tortul de acasă veți avea nevoie de câteva mere golden, 100 g de miez de nucă, 100 de grame de pudra de zahăr și ceva scorțisoară. În schimb, la aluatul veți folosi 150 g făină, 150 g zahăr, 150 g unt, 3 ouă, un plic zahăr vanilinat și un plic praf de copt.

Cum gătea mama tortul de acasă

Pentru început, punea zahărul să se topească ăntr-o tigaie, iar între timp (cât stetea și foarte atent cu ochii pe ea) curăța și merele, și le tăia pe orizontală apoi le punea în tavă și le presăra cu scorțișoară.

tortul de acasa

După ce zahărul devenea roșiatic, punea și nucile și amalgamul acesta îl turna peste mere.

Apoi amesteca ouale cu zahărul până obținea o cremă albicioasă, țin minte asta pentru că, mai avea momente în care era atât de ocupată că intram eu în actiune și oboseam aproape imediat. După ce a devenit o cremă albicioasă punea făina, amesteca apoi turna și untul topit. Spre final adăuga și praful de copt dar și zahărul vaniliat.

Aluatul acesta se turna peste mere și se băga la cuptor pentru 40 de minute, apoi se scotea pe o tavă răsturnând forma în care a fost copt. Nu îi ieșea de fiecare data, dar când îi ieșea, arăta divin.

Peste fiecare felie de tort tăiat mai punea și puțin frișcă, atât cât să mai confere un plus de gust prăjiturii.

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply