6 Dacă întrebăm o sută de români care este unul dintre deserturile preferate, cu siguranță vor spune și gogoși. Iar dacă mai apelăm și la amintirile copilăriei, vor fi chiar…

Gogoșile copilăriei

Gogoșile copilăriei

6

Dacă întrebăm o sută de români care este unul dintre deserturile preferate, cu siguranță vor spune și gogoși. Iar dacă mai apelăm și la amintirile copilăriei, vor fi chiar în top trei.

gogosile copilarieiÎn plus, ce am mai putea adăuga la ele? Sunt delicioase, sunt ușoare, sunt versatile! Acestea fiind spuse, să trecem la treabă.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • patru ouă mari
  • în jur de un kg de făină
  • 500 – 600 ml lapte cald
  • 200 de grame de zahăr
  • un plic de drojdie uscată 
  • un plic de praf de copt 
  • o fiolă de esență de vanilie, coaja de la o lămâie – opțional
  • două – trei linguri cu ulei vegetal, fără arome
  • un praf de sare

Chemăm ajutoarele în bucătărie pentru că urmează operațiunea ”bătaia cu făină” 🙂

gogosile copilarieiÎntr-un recipient destul de mare turnăm laptele cald, nu fierbinte, apoi adăugăm drojdia și foarte puțin zahăr, le amestecăm și le lăsăm 10 minute să înflorească.

După ce mai strângem făina de pe jos sau de pe obrajii piticilor, putem continua cu rețeta. Punem peste drojdie ouăle, zahărul, esența de vanilie, coaja de lămâie și le amestecăm bine de tot cu telul.

Încorporăm făina împreună cu praful de copt și sarea, puțin câte puțin. În funcție de calitatea ei, de umiditatea din aer, este foarte posibil să avem nevoie de mai multă. Frământăm foarte bine până aluatul devine elastic, iar la final, turnăm și uleiul și îl încorporăm.

Testăm aluatul astfel: formăm o bilă din aluat și cu degetul apăsăm ușor. Dacă își revine la forma inițială, este gata pentru dospit, dacă nu, mai frământăm câteva minute. 

gogosile copilariei

Foto: pixabay.com

Într-un loc călduț, lăsăm aluatul la dospit pentru o oră, o oră și jumătate până își dublează volumul. Este important ca sursa de căldură să nu fie directă, iar recipientul să fie acoperit.

După ce vedem că misiunea a fost îndeplinită și aluatul a crescut, luăm câte puțin, întindem cât să obținem o foaie groasă de aproape un deget și, cu ajutorul unui pahar, formăm gogoșile. Le mai lăsăm la dospit încă vreo 20 de minute, după care le prăjim în baie de ulei.

Putem să le pudrăm cu zahăr sau se le umplem! Orice alegem, trebuie să recunoaștem că sunt pur și simplu delicioase!

Această rețetă ne-a fost trimisă de o altă cititoare, Cristina , pentru care îi mulțumim. 🙂

P.S. Dacă aveți rețete pe care vreți să le împărtășiți cu ceilalți pasionați de bunul gust, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail adelina.barbu@magicaltaste.eu

6

Leave a Reply