6 Ciorba de praz cu cârnați este o rețetă pe care vreau să o încerc de ceva vreme, dar am zis să aștept pentru a se „matura” nițel cârnații proaspăt…

Ciorbă de praz cu cârnați să ne dregem nițel sufletul

Ciorbă de praz cu cârnați să ne dregem nițel sufletul

6

Ciorba de praz cu cârnați este o rețetă pe care vreau să o încerc de ceva vreme, dar am zis să aștept pentru a se „matura” nițel cârnații proaspăt făcuți în casă.

După ce luna trecută am tăiat porcul mi-am rugat socrul să pună niște șirage de cârnați la afumat. Așa că acum culeg roadele bunătăților făcute de  el.

Prazul îl pot găsi la orice supermarket și asta mă bucură foarte mult pentru că românii din zona Dobrogei nu prea se agită să foloseasca acest ingredient la mâncăruri. Mai mult pentru mine :).

Ingrediente ciorba de praz cu cârnați

Pentru început avem nevoie de două bucăți de praz sau una mai mare, sănătoasă. Apoi, după cum anunță și rețeta, două bucăți de cârnat. Eu una prefer să folosesc cârnați din amestec de vită și porc, mai taie din grăsime și sunt și ceva mai sănătoși decât alte feluri. Sfatul meu este ca pentru această rețetă să nu folosiți sub nici o formă cârnați din comerț. Au conservanți și alte chimicale și distrug gustul ciorbei.

Mai punem: o ceapă, un morcov, 250 ml zeamă de varză, 2-3 cartofi, 2 linguri ulei, o legătură de marar, sare și piper (doar dacă o vreți ceva mai picantă sau nu au cârnații un mic de „ciupeală la limbă”)

Cum preparăm ciorba de praz cu cârnați

Avem prazul tăiat mărund sau rondele, cum vă place mai mult, pe care-l opărim puțin cu apă clocotită. După ce-l lăsăm la scurs, ne apucam și tocăm morcovul pe care-l și călim alături de ceapa tocată mărunt. Aici se adaugă și prazul pe care l-am scurs dar și cartofii tăiați cubulețe.

După asta, se lasă cam 2 minute să se amestece aromele și se pune apa la fiert timp de 20 de minute. Punem și cârnații în oală (eu îi tai în bucățele mai mici, deși am văzut că unele gospodine preferă să-i lase întregi în oală). Tot odată cu ei se pune și zeama de varză (verificați să nu aibă impurități si vedeți cât este de sărată, pentru că poate la final nu va fi nevoie să adăugați sare) și se lasă la fiert. Când simțiți că este aproape gata puneți mărarul și sarea.

Poftă bună!

 

Main Photo: Sursa

6

Leave a Reply