6 Unui român îi șade bine să înceapă anul sărbătorind, iar tortul Benzi este ideal pentru Sfântul Vasile. Rețeta ne-a fost trimisă de o cititoare, doamna Floricica Vida, pentru care…

Tort Benzi pentru Sfântul Vasile

Tort Benzi pentru Sfântul Vasile

6

Unui român îi șade bine să înceapă anul sărbătorind, iar tortul Benzi este ideal pentru Sfântul Vasile. Rețeta ne-a fost trimisă de o cititoare, doamna Floricica Vida, pentru care îi mulțumim. 🙂 Și uite așa, le putem face un cadou dulce sărbătoriților.  

tort BenziGospodine, pentru primul blat avem nevoie de opt ouă, opt linguri cu zahăr, șase cu făină, două cu cacao, un plic de zahăr vanilinat și jumătate de pachet de praf de copt. Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem bine cu tot zahărul, inclusiv cel vanilinat. Putem folosi și telul și mixerul, depinde ce avem la îndemână. Apoi, luăm o spatulă de silicon și amestecăm gălbenușurile în compoziție. Făina și cacaua nu trebuie lăsate pe margine, așa că le luăm frumos de braț și le poftim înăuntru. Știți deja, nu trebuie să rămână cocoloș, atât de omogenă trebuie să fie compoziția.

Buun! Într-o tavă tapetată cu făină sau hârtie de copt, punem blatul la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute. Când este rumen precum obrajii copiilor în mijlocul iernii, îl verificăm cu scobitoarea. Trebuie să fie curată curățică atunci când o scoatem!

Acum dăm bice și facem al doilea blat din opt albușuri, 500 grame de zahăr, o linguriță de suc de lămâie sau de oțet și una de bicarbonat. Acesta este un blat de bezea.

Batem albușurile cu zahărul, dar îl adăugăm treptat, puțin câte puțin.  Stingem bicarbonatul cu sucul de lămâie și îl turnăm în compoziție și amestecăm ușor. Apoi, îl punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl coacem la foc mic, cel mult 100 de grade Celsius pentru o oră și jumătate sau până devine crocantă la exterior și ușor gumată la interior.

tort benziPentru cremă avem nevoie de opt gălbenușuri (albușurile le-am folosit mai devreme pentru blatul de bezea) plus două întregi, o cană și jumătate cu zahăr, două pachete de margarină pentru prăjituri, esență de vanilie și două – trei linguri cu finetti.

Pentru ornat avem nevoie de 250 de ml smântână lichidă pentru prăjituri.

Gălbenușurile, ouăle și zahărul le batem cu telul pe bain-marie până ajung la consistența unei smântâni puțin mai groase. După ce a ajuns la temperatura camerei, o amestecăm cu margarina. Crema o împrțim în două părți. Într-o jumătate punem esența de vanilie, iar în cealaltă jumătate punem finetti.

Acum aranjăm! Peste blatul de cacao punem crema de vanilie, apoi blatul de bezea, iar la final, crema de finetti și ornăm cu frișcă pe care o facem din smântâna lichidă. Dacă nu ne ajunge blatul de cacao, putem să punem și câteva fâșiuțe de ciocolată.

6

Leave a Reply