6 Nu există sezon pentru grătar, așa că de fiecare dată când avem ocazia revenim acasă în Constanța și-l încingem pentru a face niște mititei tradiționali și o friptură suculentă…

Mititei tradiționali, rețeta cu care românii ar trebui să se mândrească

Mititei tradiționali, rețeta cu care românii ar trebui să se mândrească

6

Nu există sezon pentru grătar, așa că de fiecare dată când avem ocazia revenim acasă în Constanța și-l încingem pentru a face niște mititei tradiționali și o friptură suculentă udată din belșug cu un vinișor roșu din soiurile noastre dobrogene.

Acum că tot este a doua zi de Craciun am hotărât să ne reunim pentru o masă în familie, și bineînțeles, nu puteau lipsi acei mitittei pe care nici la Cocoșatu în București nu-i găsești. Poate că nu sunt cea mai sănătoasă masă, dar mititetii sunt mititei si dacă Dumnezeu nu voia să-i mâncăm nu îi făcea așa gustoși.

Timpul de preparare pentru o astfel de masă, știți foarte bine că nu ia mai mult de 30 de minute, dar mai durează și grătarul încă 15 minute, asta ca să-i facem așa cum trebuie. Dar adevărata lor savoare nu vine din asta, ci au un mic secret.

Secretul unor mititei tradiționali

Gustul mititeilor tradiționali nu este dar de prospețimea cărnii sau condimentele cu care sunt preparați aceștia, deși nu putem ignora importanța acestor factori. Adevăratul gust este dat de timpul în care este lăsată carnea să stea și să își imbine gustul cu condimentele. Din acest motiv, la noi în familie, carnea se prepară cu câteva ore bune înainte de grătar, de preferat 3-4 ore înainte. Dar am auzit că sunt unii bucătari care lasă carnea chiar și 12 până la 24 de ore.

mititei tradiționali

În fine, pentru rețeta noatră de mititei tradiționali, noi folosim cam un kilogram de carne combinată, un mix, fie ca carne de porc cu vită sau vită cu miel dacă îi vrem mai sănătoși, sau dacă nu, chiar și porc cu miel. Apoi mai avem în componența rețetei și 200 de ml de zeamă de oase de vită, 3 cătei de usturoi (să știe lumea că am mâncat mici) și o jumătate de linguriță de bicarbonat. Și să nu uităm de condimente, aici fiecare și stabilește condimentele după gust: sare, piper, cimbru, ienibahar, boia, rozmarin.

 Mod de prepare

La noi chiar dacă avem canrea deja tocată, pentru a se pătrunde mai bine condimentele în ea, o mai trecem o dată prin masina da tocat. Apoi amestecăm adăugând treptat zeama de oase.

Adaugăm condimentele și amestecăm ca și cum am vrea să impresionăm marii chef-i internaționali care vin să deguste pentru prima oară micul românesc. La final, adaugăm și bicarbonatul.

Ca să aibă crustă rumenă și interior suculent, micii trebuie puși când grătarul este foarte bine încins. Unii folosesc o tigaie pentru a face micii, dar după părerea mea asta nu face decât să strice gustul. Facem mititei, nu clătite. Mititeii adevărați sunt aia născuți din jarul roșiatic al grătarului, nu din tefalul tigăii. Se prăjesc întâi câte 2 minute pe fiecare parte. Îi mai lăsăm cel mult 10 minute și scoatem pentru a nu deveni fazi și uscați.

Acum că ați aflat și rtețeta noastră de mititei, nu ne mai rămâne decît să vă urăm un „Crăciun cât mai fericit”!

6
1 Comment
  1. Pingback: „La frontieră”, locul din Vama Veche unde indigestia se servește la farfurie

Leave a Reply