6 Dacă tot ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de Iarnă, m-am gândit să vă împărtășesc rețeta mea de sărmăluțe cu afumătură. Și fără prea multe povești, vă fac…

Sărmăluțe cu afumătură

Sărmăluțe cu afumătură

6

Dacă tot ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de Iarnă, m-am gândit să vă împărtășesc rețeta mea de sărmăluțe cu afumătură.

sarmalute-cu-afumatura

Foto: Adevarul.ro

Și fără prea multe povești, vă fac lista de cumpărături:

  • 2 – 3 kilograme de varză acră
  • 1 kilogram de carne tocată amestec – porc, vită și pui (asta pentru că altfel ar fi prea grase, din punctul meu de vedere) – 500/250/250 de grame
  • 50 g orez
  • 3 cepe nu foarte mari
  • 100 – 200 grame de costiţă afumată
  • 2-3 linguri cu bulion
  • 4 foi de dafin
  • 1 crenguță de cimbru
  • sare, piper, ulei

Sarmalele cele mai bune sunt cele făcute în vas de lut. Ca atare, mi-am achiziționatul unul cu tot cu capac, și l-am pus la bătaie. Înainte de toate, lăsăm vasul peste noapte în apă ca nu cumva să avem surprize și să se fisureze.

sarmalute-cu-afumatura

Foto: www.manancbio.ro

Buun! Următorul pas este varza! O curățăm de cotoare și alegem foile în care împachetăm carnea. Dacă este prea sărată, o lăsăm câteva ore în apă rece.

Apoi tocăm mărunt ceapa și o călim în puțin ulei până devine aurie și ușor caramelizată. După ce se răcește, o amestecăm cu carnea, un praf de piper proaspăt măcinat, o jumătate de linguriță rasă de sare şi orezul care, între timp, a fost fiert şi răcit.

Luăm compoziţia cu o lingură şi o punem pe o frunză de varză pe care o rulăm cu marginile în interior. Acum e la alegerea noastră cât de mari sau mici vrem sarmalele. Mie îmi plac cele potrivite, așa că pun o lingură sănătoasă de compoziție.

Frunzele de varză mai mici sau cele mai puțin estetice le tăiem solzişori pentru a forma o bază pentru sarmale și le împărțim frățește, în două.

sarmalute-cu-afumatura

Foto: Opiniatimisoarei.ro

Acum scoatem vasul din apă, și începem ”asamblarea”. Punem un strat de varză peste care aruncăm câteva feliuțe de costiță afumată și vreo două – trei boabe de piper. După care, luăm sarmalele proaspăt înfășurate și le așezăm, în cerc. Din când în când, mai aruncăm niște costiță, iar, deasupra, ce ne-a mai rămas din varza tocată, frunzele de dafin, cimbrul, boabele de piper și bulionul îndoit cu apă, dar să avem grijă să nu depășească nivelul sarmalelor.  

Lăsăm la fiert, la foc mic, vreo oră, timp în care mai completăm cu apă, dacă este nevoie, după care, le întroducem în cuptorul preîncălzit pentru altă oră.

La final vor fi rumenite frumos numai bune de servit cu mămăliguță, ardei iute și smântână.

6

Leave a Reply