6 Ciorba țărănească de pui este una dintre cele mai populare rețețe românești, probabil din acest motiv, aceasta având o vechime de peste 100 de ani. Din acest motiv, am…

Ciorba țărănească de pui ca în perioada interbelică

Ciorba țărănească de pui ca în perioada interbelică

6

Ciorba țărănească de pui este una dintre cele mai populare rețețe românești, probabil din acest motiv, aceasta având o vechime de peste 100 de ani. Din acest motiv, am zis să o împărtășesc cu voi, pentru că am găsit-o într-o carte culinară și vreau să văd dacă vedeți vreo diferență între cum se prepara acum 80 de ani și cum se face acum. 

Rețeta de ciorbă țărănească de mai jos este una destinată pentru șase persoane. La aceasta se puneau jumătate de pui, două cepe, un litru apă, un morcov, un pătrunjel, verdeaţă, sare şi foi de ceapă după gust. În plus, se mai adăugau și un ardei verde, jumătate de litru de borș, ță de grame de tăieței și un gălbenuș de ou. În continuare vom reproduce exact limbajul arhaic pe care-l foloseau moșii și strămoșii noștri când descriauy prepararea acestei rețete. 

ciorba-taraneasca-de-pui-1

„Se fierbe zarzavaturile întregi, se adaugă bucățelile de puiu şi sare. Când sunt fierte se scot zarzavaturile, care se toacă mărunt şi se adaugă borşul în care a fiert o ceapă. Se da în 3-4 clocote, adăugându-se tăieţei fierţi aparte în puţină zeamă de la pui. Se poate mânca ciorbă şi dulce în care caz se renunţă la borş. Se drege în castron cu gălbenuş de ou.” – Reţeta publicată la rubrica ”Cronică gastronomică” a ziarului Bacăul, 4 iunie 1937

Pe scurt cam așa arăta secțiunea de gastronomie a ziarelor din anii interbelici. Aceste părți de ziare au fost luate și reproduse de autori ai unor cărți destul de apreciate în ziua de astăzi. Dacă v-ați întrebat vreodată cum de știu părinții voștri să gătească atât de bine, ei bine, iată că și ei au învățat de la alții care știu cum să combine gusturile în așa fel încât spă scoată tot ce este mai bun dintr-o rețetă. Așa că, data viitoare, dacă nu sunteți prea plini sau muți, spuneți un „Sărut mâna pentru masă!”

6

Leave a Reply