6 Mi-am rugat niște prieteni din Republica Moldova să îmi dea o rețetă de sărbătoare și mi-au sugerat rață pe varză cu prune uscate, o rețetă rusească, veche. Este o…

Rață pe varză cu prune uscate, rețetă tradițională rusească

Rață pe varză cu prune uscate, rețetă tradițională rusească

6

Mi-am rugat niște prieteni din Republica Moldova să îmi dea o rețetă de sărbătoare și mi-au sugerat rață pe varză cu prune uscate, o rețetă rusească, veche. Este o mâncare pe care o făceau bunicile lor.

rata-pe-varza-cu-prune-uscate

Foto: Great British Chefs

Zis și făcut! Într-o după-amiază, am luat o rață, niște prune uscate, o varză murată, dar de-aia mare și m-am pus pe treabă. Restul ingredientelor le aveam în cămară: două cepe mari, doi morcovi, trei căței de usturoi, foi de dafin, cimbru și pastă de ardei gras.

Buun! Până aici totul a fost floare la ureche! Mi-am suflecat mânecile, am dat muzica la un maxim suportabil, un pahar cu vin și mult chef!

În primă fază am tranșat rața. Pieptul, pulpele și aripile le-am condimentat cu sare și piper si le-am lăsat la relaxat. Pielea și toate părțile grase le-am tăiat în bucățele și le-am topit într-o tigaie încinsă. Spatele raței l-am pus la fiert în apă rece până am obținut o supă gustoasă de te lingeai pe degete. Eu am pus câteva boabe de piper, puțină sare și un buchet de plante – tarhon, salvie, rozmarin.

rata-pe-varza-cu-prune-uscate

Foto: NYT Cooking

După ce am scos bunătățile alea mici din tigaie, am pus repejor pieptul, pulpele si aripile, pe rând, până am obținut o culoarea aurie de toată frumusețea.

Între timp, m-am ocupat și de varză. Doar suntem niște mici Napoleoni, nu? 😛

Am luat varza (dacă e prea acră sau prea sărată, așa cum am pățit eu, o lăsăm în apă rece peste noapte), am scurs-o bine, după care am tocat-o fideluțe și iar am stors-o.

Morcovul tăiat rondele, ceapa tocată rustic, usturoiul strivit cu lama cuțitului le-am pus în grăsimea în care am prăjit bucățile de carne. Am călit legumele până au căpătat o nuanță aurie, după care am adăudat două lingurițe de pastă de ardei gras și varza și am lăsat totul 5 minute pe foc.

rata-pe-varza-cu-prune-uscate

Foto: www.aaronsgourmet.com

Am luat un vas de lut – nu știu dacă asta foloseau și rusoaicele, dar mie atât de mult îmi place varza gătită în vas de lut că-s în stare să mănânc tot de la toți – și am așezat totul. Mai întâi varza, apoi o cană și jumătate de prune uscate fără sâmburi, și deasupra carnea. Apoi a venit rândul supei că doar nu era să o arunc, nu? Am turnat-o până a acoperit varza. Am condimentat cu vreo două – trei foi de dafin și o crenguță de cimbru, am acoperit vasul și l-am dat la cuptor pentru vreo două ore. Cu 15 – 20 de minute înainte de termen, am luat capacul de pe vas și am lăsat-o până ce s-a rumenit frumos și varza.

Bineînțeles, nu m-am putut abține și am făcut repede și o mămăliguță neaoșă! Și, uite așa, în acea seară, România și Rusia au devenit frați de…masă!

6

Leave a Reply