6 Când vine vorba despre sărbătorile de iarnă, imediat ne gândim la ignat şi la pomana porcului. La noi în familie este o tradiţie foarte făină. În timp ce bărbaţii…

Pomana porcului, tradiția fiecărei familii românești

Pomana porcului, tradiția fiecărei familii românești

6

Când vine vorba despre sărbătorile de iarnă, imediat ne gândim la ignat şi la pomana porcului.

pomana-porcului

Foto: radioenigmaromania.ro

La noi în familie este o tradiţie foarte făină. În timp ce bărbaţii taie porcul şi îl pârlesc, femeile fierb o ţuică şi pun ceaunul ăl mare pe foc de lemne şi coceni. Norocul meu este că, în familie, încă se mai păstrează datina pârlitului porcului cu paie şi apoi acoperit cu o pătură pentru ca şoriciul să fie mult mai fraged. Tata întotdeauna tranşează porcul, în timp ce mama selectează carnea care o să intre la jumări. Nimic nu se compară cu gustul jumărilor proaspăt scoase din ceaun cu o ceapă spartă şi cu o pâine aburindă ruptă chiar acolo pe masă. La o bunătate de masă ca asta, întotdeauna merge un shot autohton de ţuică sau un vin fiert făcut acasă în care am aruncat nişte scorţişoară şi câteva felii de măr.

pomana-porcului

Foto: www.restobyt.com

Ca în fiecare an, pe lângă pomană porcului, datina din tată în fiu, spune că fiul cel mare sau fiica, dacă este cazul, face şi un grătar cu care să îi omenească pe cei care le trec pragul. Se crede că, în felul acesta, sacrificiul porcului nu a fost în zadar.

Așa că, înainte să ne apucăm de treabă, spălăm bine vreo două kilograme de carne, pe care apoi o tăiem în bucăți potrivite și le aruncăm în ceaun. Carnea musai să aibă și ceva grăsime! După care, adăugăm vreo trei linguri sănătoase cu untură. O căpățână de usturoi pe care îl pisăm, două foi de dafin și puțină apă ajung numaidecât lângă carne. Acoperim cu un capac și lăsăm să se întrepătrundă toate aromele!

pomana-porcului

Foto: www.gustos.ro

Când carnea este pe jumătate făcută punem câțiva cârnaţi proaspeți tăiaţi în bucăţi. Mai lăsăm câteva minute pe foc cu capacul pus apoi, ca totul să capete sens și culoare, îl punem deoparte până se rumenesc bucatele.

Între timp, luăm un tuci și punem de o mămăligă.

După ce s-au rumenit carnea şi cârnaţii le scoatem pe o tavă să se poată servi toată lumea. Mămăliga și murăturile, țuica și vinul stau și ele liniște pe masă în așteptarea colindătorilor. Poftă bună!

6
1 Comment
  1. Pingback: Vacanţa cadou de 850-1.000 de euro, făcută de companii angajaților sau de românii din străinătate părinților

Leave a Reply