6 Chaat Masala și Garam Masala sunt două amestecuri de condimente indiene care sunt aproape precum sarea în bucătăria românească, în special dacă vorbim de mâncăruri picante. Din acest motiv,…

Chaat Masala și Garam Masala – amestecurile asiatice care prind viață

Chaat Masala și Garam Masala – amestecurile asiatice care prind viață

6

Chaat Masala și Garam Masala sunt două amestecuri de condimente indiene care sunt aproape precum sarea în bucătăria românească, în special dacă vorbim de mâncăruri picante.

Din acest motiv, am zis să vi le prezentăm în cazul în care doriți să vă impresionați vreodată prietenii cu o masă tipic indiană. Iată mai jos de ce ingrediente aveți nevoie și cum trebuie să le amestecați. 

chaat-masala

Chaat Masala – ingrediente:

1 linguriţă pulbere de chimion

1 + 1/2 linguriţe pulbere de coriandru

1 linguriţă sare neagră indiană (Kala Namak)

3/4 linguriţă pulbere de ghimbir

1/2 piper negru măcinat, după gust

1/2 linguriţă 

1/4 linguriţă pulbere de chilli roşu sau mai mult, după gust

2 linguri praf de mango (Amchoor)

chaat_masala

Va trebui înainte de toate să faceți pulbere coriandrul și chimionul. Aceste două ingrediente sunt nelipsite în bucătăria indiană, ele fiind baza pentru amestecurile de condimente. Tot ce trebuie să faceți este să le amestecați foarte bine, dar mai important este să păstrați cu sfințenie măsurile date mai sus pentru a nu dezechilibra gustul. Acest amestec este unul acrișor, dar picant.

Garam Masala – ingrediente: 

1/3 cană seminţe de coriandru

1 linguriţă seminţe de chimion 

1 linguriţă boabe de piper negru

3 cuişoare întregi

1 frunză de dafin

1 linguriţă păstăi de cardamon

1 baton de scorţişoară de 3 cm lungime

1 vârf linguriţă nucşoară pulbere

1 cană = 300 ml

garam-masala-1

Amestecul acesta se obține ceva mai greu pentru că va trebui să munciți nițel pentru a-l face. Batonul de scorțișoară va trebui să-l rupeți în bucăți mai mici. Apoi va trebui să coaceți toate ingredientele pe rând, dar nu și nucșoara. Într-un vas ceva mai mare veți pune toate ingredientele după ce le coaceți, în tigaia uscată. De preferat să puneți prima oară la copt foaia de dafin și să nu o țineți mai mult de 20 de secunde pe fiecare parte, pentru că, după cum știți aceasta dacă se arde devine amară. Apoi continuați cu cuișoarele și scorțișoara. Alergați-le prin tigaie să nu se ardă, cam 30 de secunde. Continuaţi cu celelalte condimente, pe rând: coriandrul – cam 40 secunde, chimionul – 15-20 secunde, piperul – 40 secunde, cardamonul – 15 secunde. Totul nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute, mai ales dacă ați luat și o scurtă pauză. 

Lăsaţi-le să se răcorească 5 minute, apoi râşniţi-le în râşnită electrică de cafea sau, dacă aveţi muşchi, în mojar. Mai lăsaţi pulberea să stea descoperită 5 minute că să va asiguraţi că nu va scoate aburi ceea ce ar determina compromiterea compoziției. Atenție! penmtru că este un amestec extrem de aromat nu lăsați borcanul în care ați pus compoziția neacoperit. Mixul poate rezista luni întregi dacă este ținut în condiții bune în casă. 

 

 

 

6

Leave a Reply