6 Boierimea României nu ducea lipsă de petrecere, veselie și faimoasele mese boierești, iar asta se vedea foarte bine, chiar și în petrecerile și care se dau în ziua de…

Cum arătau faimoasele mese boierești în urmă cu 100 de ani

Cum arătau faimoasele mese boierești în urmă cu 100 de ani

6

Boierimea României nu ducea lipsă de petrecere, veselie și faimoasele mese boierești, iar asta se vedea foarte bine, chiar și în petrecerile și care se dau în ziua de astăzi. Sunt moștenite, pe bună dreptate, din moși-strămoși.

Mai jos, aveți un citat dintr-o carte care povestește în detaliu cum se petrecea în urmă cu un secol.

Mese boiereşti organizate de bunica lui Radu Rosetti la Iaşi şi la Bohotin : „În cinste erau, afară de felurile obișunite în ţară şi de multe excursiuni în bucătăria franceză, bucăţele greceşti şi turceşti: nenumărate feluri cu untdelemn, cataifurile, baclavalele şi caplamalele, cari mai trăiesc şi astăzi, precum şi altele, din nenorocire, defuncte, de face îmi aduc aminte cu jind: kuskebak, tingirikebak (Tangri kebab), kafasaki, friptură tocată de la frigare şi alte multe feluri gustoase dacă nu tocmai uşoare de mistuit, ale căror nume chiar l-am uitat. De altmintrelea, Bohotinul era în condiţiuni gastronomice cu totul excepţionale, înlesnind mult ţinerea unei mese bogate, căci vânatul de toate soiurile, de la căprioară până la prepeliţă, mişună în păduri, în câmpii şi stufării, iar Prutul da cigă, viza, crap şi mihals în abundenţă” (Rosetti, 1996, p. 65)

tangri-kebab-mese-boieresti

Tangri kebab pe acele mese boierești

Este vorba de fapt despre un pui făcut în cuptor, suculent și plin de arome despre care vom vorbi în următoarea postare. Tot ce trebuie să știți este că rețeta este una foarte pliabilă pe masa de Crăciun dacă vreți să mai luați o pauză de la tradiționalul porc. Până atunci, zilele acestea vom urma o serie de astfel de rețete și felul în care trebuiau să se comporte românii la masă. 

Influențele turcești asupra petrecerilor nu erau un lucru rar întâlnit, mai ales că mirodeniile provenite din acea regiune veneau cu duiumul pentru că pe atunci aveam un comerț înfloritor cu turcii. Tot aici se vede și imaginea bunăstrării Moldovei, care putem spune că acum 100 de ani era o regiune privilegiată, față de felul în care a ajuns în ziua de astăzi. 

kus-kebab-mese-boieresti

 

 

6
2 Comments
  1. Pingback: Tangdi kebab - aromele indiene îți invadează casa

  2. Pingback: Chaat Masala și Garam Masala - amestecurile asiatice care prind viață în bucătărie

Leave a Reply