6 Pentru că Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi de noi, mai repede decât iarna însăși, am zis să experimentez gătind un Crăciunel. Recunosc, nu știam că există…

Crăciunel – un desert tipic din Republica Moldova

Crăciunel – un desert tipic din Republica Moldova

6

Pentru că Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi de noi, mai repede decât iarna însăși, am zis să experimentez gătind un Crăciunel. Recunosc, nu știam că există așa ceva până să îmi spună o bună prietenă de peste Prut de micuța bucurie de gust.  

Seamănă cu o fundiță de cozonac, drăgălașă care ascunde miresme și gusturi demne de invidiat. Și după indicațiile Tatianei, am nevoie de vreo 50 de grame de drojdie proaspătă, un kilogram de făină, vreo jumătate de kilogram de chefir, ceva sare și un pic de zahăr, puțin lapte și un galbenuș de ou pe care-l vom folosi la ungerea fundiței de aluat.

Chiar dacă este o rețetă tradițional moldovenească o să încerc să o scriu fără accent, deși graiul moldovenesc mi se pare absolut fenomenal.

Cum se prepară un Crăciunel

Pentru început, luăm drojdia și o mărunțim, apoi adăugăm puțin zahăr și ceva lapte. Lăsăm la cald câteva minute până compoziția se ridică. Vechea metodă a pusului castonelului pe calorifer sau undeva sus pe șifonier, acoperit cu un prosop mai gros cred că încă mai funcționează în orice casă din România.

craciunel

Foto: ghiduri-turistice.info

După ce vedem că micuța compoziție s-a umflat nitel adăugîm chefirul, făina câte puțin apoi sare și zahăr. Acum e timpul să ne murdărim, așa că vom lua la frământat până avem un aluat elastic pe care-l vom lua, după metoda de mai sus, și-l vom lasă să se dospească vreo 30 de minute (destul timp cât să mai văd pe tabletă câteva episoade de Tom și Jerry cu nepotul).  

Avem un aluat care a crescut, am râs și la desenele animate din copilărie, iar acum e timpul să ne apucăm de treabă din nou și împărțim aluatul în 8 porții din care modelăm câte doi „viermișori lungi”, așa cum le spune nepotul meu. Acum luăm viermișorii și-i împletim iar la final facem un fel de nod pentru a semăna cu o fundiță.

În punem la gătit în cuptorul deja fierbinte și-i lăsăm maximum 35 de minute, până se rumenesc ușor, apoi îi scotem pentru a-i unge cu gălbenuș. După asta îi mai lăsăm încă 5 minute.

Se recomandă și un vin roșu de Cricova, dacă tot suntem la acest capitol. Așa că… Poftă bună!

 

 

 

6

Leave a Reply