6 Celebra mâncare oltenească de vinete este modul meu frumos de a-mi surprinde rudele pentru că sunt aproape sigură că toți avem în familia extinsă măcar un oltean care recunoaște…

Mâncare oltenească de vinete

Mâncare oltenească de vinete

6

Celebra mâncare oltenească de vinete este modul meu frumos de a-mi surprinde rudele pentru că sunt aproape sigură că toți avem în familia extinsă măcar un oltean care recunoaște sau nu.

Un preparat care nu face altceva decât să ne ducă pe valurile timpului exact acolo unde eram fericiți și nu știam de ce.

mancare-olteneasca-de-vinete

Foto: streetfoodetcuisinedumonde.blogspot.com

Și pentru că în familia mea am realizat că toți ne tragem de prin aceleași locuri, am pregătit această mâncare ca un moment de respiro. Ar fi fost frumos să le fi văzut zâmbetul de pe fețe 🙂

Să purcedem la dezvăluirea rețetei!

Am avut nevoie de 500 de grame de carne de vită, șase vinete mari și frumoase, un pachet cu unt, jumătate de kilogram de roșii coapte, trei – patru căței de usturoi, o legătură de mărar și o ceașcă cu sos românesc (rețeta o găsiți mai jos), plus celebrele condimente sare și piper.

Am pregătit carnea – am spălat-o și de data asta nu cu tix așa cum am făcut pe la vreo 4 anișori 😀 , și apoi am tapetat-o cu șervet de bucătărie pentru a îndepărta surplusul de apă. După care am tăiat-o în bucăți potrivite să se gătească repede și am prăjit-o în jumătate de pachet de unt cu puțin ulei ca să nu se ardă untul. După ce s-a rumenit frumos și a căpătat o culoare de caramel, am stins-o cu apă cât să o acopere.

Între timp, am tăiat vinetele în bucăți potrivite cât să nu se facă terci în momentul gătirii. Apoi le-am sărat și le-am lăsat la scurs preț de 15 minute. După care, la fel ca și cu carnea, le-am prăjit și pe ele în cealaltă jumătate de pachet de unt până s-au rumenit.

sos romanesc

Foto: QBebe

Buun! Am făcut repede sosul românesc din două cepe măricele, 100 de grame de unt, 400 ml sos de roșii sau conservă de roșii sau, de ce nu, din grădină foarte coapte, două linguri cu făină. Într-o tigaie ceva mai înaltă am făcut un rântaș din unt și făină. După ce s-a călit făina, am adăugat cepele tocate foarte mărunt și le-am rumenit puțin. Apoi, am turnat o cană cu apă călduță (se poate înlocui cu supă pentru un gust mai puternic) și am lăsat totul să fiarbă până a început să se îngroașe sosul. Ulterior, am pus și sucul de roșii și un praf de sare. Am dat focul la mic și l-am lăsat în pace preț de 25-30 de minute amestecând ușor din când în când să nu se lipească.

mancare-olteneasca-de-vinete

Foto: www.nutrichef.ro

Peste carne am turnat o ceașcă din sosul românesc proaspăt făcut și am amestecat cu grijă. Roșiile tăiate felii și usturoiul fin le-am pus peste mâncarică și am mai lăsat puțin să fiarbă. Imediat după, am pus un praf de sare, unul de piper proaspăt măcinat și am presărat mărarul tocat și el și apoi am introdus totul în cuptorul preîncălzit până a scăzut sosul.

Nimic mai tradițional! 🙂

6

Leave a Reply