6 Zilele astea mi-am propus să scriu câte o rețetă tradițională din fiecare frumoasă regiune a României, așa că astăzi vă scriu despre șuberek. Este o rețetă dobrogeană pe care…

Șuberek, rețeta dobrogeană cu arome orientale

Șuberek, rețeta dobrogeană cu arome orientale

6

Zilele astea mi-am propus să scriu câte o rețetă tradițională din fiecare frumoasă regiune a României, așa că astăzi vă scriu despre șuberek. Este o rețetă dobrogeană pe care noi am adoptat-o de la vecinii noștri, turcii.

La mine în casă această rețetă se făcea în două feluri, ori cu brânză, ori cu carne tocată, iar ambele erau demențiale. Este genul de mâncare pe care nu o puteți găsi pe nicăieri în România, decât la malul mării, cel puțin nu făcută su sfințenia rețetei de aici.

Voi scrie, în continuare, despre rețeta mai light, adică cea cu brânzeturi, nu de alta dar nu vreau să vă cadă prea greu la stomac.

Iată ingredientele pentru șuberek:

  • piper
  • unt topit
  • 2 oua plus un galbenus
  • 100 g cascaval ras
  • 400 g branza feta
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 pachet foi de plăcintă
  • un pic de lapte

Știu, știu, veți spune că seamănă cu o brânzoiacă, dar nu este, din contră, brânzoaica este fără  gust în comparație cu delicatesa asta. Boon, deci să începem!

Luăm un vas și fărâmițăm brânza în el, apoi adăugăm pătrunjelul toc at mărunt, cașcavalul și două ouă bătute cărora le-am aruncat în ochi și nniște piper. (Stați liniștiți, în timpul rețetei nici un ou nu a fost rănit… prea mult!)

Acum pentru că avem și aluatul frumos întins, câte două foi unse cu unt topit intre ele, din care decupăm cercuri. Apoi mai folosim încă o dată untul pentru a da nițel și pe partea unde va veni umplutura.  

Luăm umplutura de brânză și o punem pe jumătate de semicrec, iar cu cealaltă jumătate impăturim brânzica pentru a nu i se face frig. După ce am acoperit, pliem marginile pentru a se scurge brânza din aluat.

Acum că am făcut șuberekurile le așezăm în tava de copt, le ungem cu gălbenușul amestecat cu un pic de lapte și se pun la cuptor 15 minute până devin aurii și bune de mâncat.

Aviz amatorilor: nu răspundem pentru orice arsuri provocate pe cerul gurii din cauza poftelor nestăvilite!  

 

 

 

6

Leave a Reply