6 O prietenă care stă la granița dintre Moldova și Muntenia, m-a invitat într-o seară la ea să mâncăm tocană moldovenească. Un preparat destul de simplu, dar plin de arome….

Tocană moldovenească, bună de te lingi pe degete

Tocană moldovenească, bună de te lingi pe degete

6

O prietenă care stă la granița dintre Moldova și Muntenia, m-a invitat într-o seară la ea să mâncăm tocană moldovenească. Un preparat destul de simplu, dar plin de arome. Recunosc că nu m-aș fi gândit să combin legumele respective, dar a ieșit ceva de-a dreptul delicios.

tocana-moldoveneasca

Foto: gustos.ro

Știți că n-a scăpat până nu mi-a dat și mie rețeta, nu? I-am promis că, în momentul în care o să încerc și eu tocana, o să o invit la masă. 🙂

Mi-a spus că mai întâi a tocat mărunt ceapa și ardeii, le-a călit în puțin ulei și a presăt un praf sare. A înăbușit totul cu puțină apă călduță ca să nu scadă temperatura întregului preparat și apoi a adăugat patru cartofi tăiați felii.

Separat, a tocat mărunt o varză mică și a adăugat-o în vas amestecând cu grație și grijă să nu se sfărâme cartofii. Se dă focul la mic și se acoperă cu un capac să fiarbă înăbușit.

tocana-moldoveneasca

Foto: e-Retete

Între timp, a opărit patru roșii ca să îi fie mai ușor să le decojească (doar dacă sunt foarte coapte) și apoi le-a tăiat cubulețe. Mi-a vândut un pont! A zis că dacă nu găsesc roșii de care să fiu mulțumită, le pot lua și din conservă, dar că pe ele trebuie să le pasez.

Buun! Apoi, le-a pus peste celelalte legume.

Pe un grătar (sau tigaie grătar sau ce are fiecare la îndemână) a rumenit vreo șase felii de costiță sau orice afumătură. După ce a văzut dungulițele acelea savuroase, a luat cu delicatețea unei balerine fiecare bucățică și a așezat-o lângă celelalte legume să se îmbine toate aromele.

A condimentat tocana cu sare și piper și a introdus-o în cuptor doar pentru câteva minute cât să capete o crustă gustoasă.

În farfurie totul a fost servit cu smântână, nelipsitul mărar tocat fin și o mămăliguță cum numai o bună gospodină știe să facă.

6
1 Comment
  1. Pingback: Crăciunel - un desert tipic din Republica Moldova

Leave a Reply