6 Câteodată îmi este lene să gătesc, chiar dacă am poftă de ceva tradițional cum este varza a la Cluj. De data asta am ajuns să gătesc așa ceva pentru…

Varza a la Cluj, antrenamentul pentru sarmalele de Crăciun

Varza a la Cluj, antrenamentul pentru sarmalele de Crăciun

6

Câteodată îmi este lene să gătesc, chiar dacă am poftă de ceva tradițional cum este varza a la Cluj. De data asta am ajuns să gătesc așa ceva pentru că aș fi vrut sarmale, voiam nici să nu muncesc prea mult în bucătărie, dar aș fi dorit și ceva cu varză. Știu sunt o femeie, prin urmare sunt complicată. Așa că am pus la grămadă toate aceste dorințe și am făcut un compromis, nu sarmale, dar ceva pe aproape, varză a la Cluj.

Iată de ce aveți nevoie pentru a prepara delicioasa varză a la Cluj:

500 g carne tocată, amestec de vită şi porc

150 g orez

100 ml bulion de roşii

100 g smântână

2 cepe

ulei

sare, piper

750 g varză murată tăiată mărunt

varza-a-la-cluj-2

Acum că avem toate ingredientele înșirate pe masă, haideți să dăm bice cailor să ne apucăm de gătit, nu de alta dar mă omoră foamea. Cum varza a la Cluj este un produs tradițional ardelenesc, haideți să ne comportăm și noi ardelenește.

Acestea fiind spuse, luăm orezul și îl fierbem în apă cu puțină sare, ceapa se taie mărunt și se călește. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea şi se condimentează cu sare şi piper. Toate aceste compoziții se aștern cu grijă într-o tavă de cuptor după cum urmează: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, un strat de carne, încă un strat de orez şi apoi încă unul de varză.

Pentru a da și gust și culoare minunatei noastre mâncări, pe deasupra se toarnă bulionul şi se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate, se toarnă smântână, apoi varză a la Cluj se mai dă la cuptor pentru 10 minute.

Și acum că nu v-a luat mai mult de o oră să gătiți bunătatea asta aburindă care îmi face cu ochiul din vasul meu mare de lut, zic să mâncăm. În cazul în care nu v-ati prins asta e doar un preambul pentru sarmalelel de Crăciun.

Main foto: teoskitchen.ro

 

6

Leave a Reply