6 Nu ştiu alţii cum fac ciorba de perişoare, dar mie îmi place să fie cât mai simplă, să nu o încarc cu tot felul de legume. Totuşi, vedetele ar…

Ciorba de perișoare sau ciorba de mititei fierți (cum spunea nepotul meu)

Ciorba de perișoare sau ciorba de mititei fierți (cum spunea nepotul meu)

6

Nu ştiu alţii cum fac ciorba de perişoare, dar mie îmi place să fie cât mai simplă, să nu o încarc cu tot felul de legume. Totuşi, vedetele ar trebui să fie perișoarele. În plus, cred că legumele de bază ale oricărei ciorbe sunt suficiente.

Aşa că, am luat zarzavatul de care am avut nevoie pentru o oală sănătoasă: o ţelină, un păstârnac, o rădăcina de pătrunjel, doi morcovi mari, patru cartofi medii şi o ceapă potrivită. Le-am curăţat şi le-am tocat mărunt, mai mărunt decât îmi toacă mie soțut nervii când încearcă să-mi demonstreze că gătește mai bine.

Într o oală, am pus la călit, în puţin ulei vegetal, morcovul, după care am adăugat şi celelalte rădăcinoase. Am amestecat puţin să se încălzească şi să îşi lase aromele, apoi le-am îmbăiat în apă; aproximativ trei sferturi de oală. După ce s-au fiert cam 80 – 90% am pus cartofii.

ciorba-de-perisoare-1

Între timp, am călit, într-o tigaie, o altă ceapă tocată foarte mărunt. După ce a devenit sticloasă, am adăugat trei linguri cu orez spălat bine până şi-a lăsat tot amidonul. Am îmbrăcat fiecare bob de orez în ulei, după care am turnat apă puţin câte puţin până s-a gătit cam 80%. Apoi, am adăugat compoziţia peste 500 de grame de carne tocată (mix de pui, vită şi un pic de porc) condimentată cu sare, piper, puţin cimbru şi un albuş de ou şi am amestecat foarte bine până s-a omogenizat totul. Pentru că tot urmează să vină sezonul bulgărilor de zăpadă, eu pot spune că deja m-am antrenat făcând perișoarele, niște bulgări ceva mai mici și le-am lăsat să se odihnească.

După ce ciorbița mea a dat în clocot, am adăugat roşiile şi am pus încet, una câte una, perișoarele să se bucure și ele de acest mic jacuzzi vegetal și să contribuie și ele cu nițică aromă. Pentru că nu puteam să le las să fiarbă până își pierdeau cumpătul am dat focul la mic şi am lăsat să fiarbă vreo 20 de minute.

La final, odată cu o legătură de leuştean tocat, am pus şi vreo trei linguri cu zeamă de ardei iute murat. Și pentru că este și multă cărniță roșie acolo, cred că merge și un pahar mic de vin roșu, de la țară, doar așa ca aperitiv pentru orice gospodină.

Poftă bună!

6

Leave a Reply