6 Când auzi vorbindu-se despre un târg de Crăciun, îți vin în minte tot felul de decorațiuni specifice perioadei, copii îmbujorați, veseli, o stare generală de bine. Dar nu și…

Târgul de Crăciun din București, o dezamăgire

Târgul de Crăciun din București, o dezamăgire

6

Când auzi vorbindu-se despre un târg de Crăciun, îți vin în minte tot felul de decorațiuni specifice perioadei, copii îmbujorați, veseli, o stare generală de bine. Dar nu și aici, în București. Totul a fost de o tristețe ieșită din comun. Poate pentru că era mult prea devreme pentru bugetarul căruia i-au fost acordate câteva zile de relaxare și care, bineînțeles, a dat fuga la munte.

Târgul de Crăciun din BucureștiDar revenind la dezamăgirea numită târg de Crăciun, vă spun că oameni mai triști ca acolo nu am mai văzut de ceva timp. Ce-i drept, aveau și motive! Dintre toate căsuțele de acolo, doar câteva erau pur românești și alea pitite într-un colț. Dar măcar existau! 

Târgul de Crăciun din BucureștiVăzusem, la un moment dat, mai tristă și decât vânzătorii, Casa lui Moș Crăciun. Voiam și eu să îl văd pe Moșu’, chiar dacă sunt un copil de vreo 30 de ani. Dar, ia ghiciți! Moșu’ lipsea! Cică după 10 decembrie își va face apariția! Nu am înțeles de ce deschizi Casa dacă personajul principal lipsește. Am fost eu dezamăgită, darămite copiii de câțiva anișori care nu pricepeau de ce nu e Moșu’.

Târgul de Crăciun din BucureștiȘi cum ne plimbam noi pe acolo, bineînțeles că au început și mâncărurile tradiționale să prindă contur, fasole cu ciolan, varză călită, jumări, cârnați, pește la grătar. Arătau bine, dar cam atât! Dintr-o curiozitate pe care nici acum nu mi-o explic, am încercat vită picantă cu mămăligă! Cum să vă zic? Poate oi fi eu prea pretențioasă, dar zău că mămăliga aia pur și simplu băltea în ulei. Feriți-vă de ea! Mai bine mâncați pâine!

Târgul de Crăciun din BucureștiPrin același periplu, am dat peste o tarabă în care se serveau poale-n brâu. Gustasem în vară unele de la Hanu Ancuței și mi-a rămas gândul la ele. Am crezut că, în sfârșit, îmi voi satisface pofta. Da’ de unde? Brânza veche, ele necoapte. M-am rugat să nu ne alegem cu vreo indigestie!

Târgul de Crăciun din BucureștiCa o concluzie, singurii care cât de cât încercau să intre în atmosfera Crăciunului erau tinerii care împărțeau tot felul de pliante și, de voie de nevoie, zâmbeau, și cei care vindeau vin fiert! În rest, trist, dezamăgitor!

6

Leave a Reply