6 Poate o rețetă de ostropel de pui nu e cel mai elaborat preparat făcut vreodată, dar zău că se numără printre cele mai delicioase și asta datorită simplității lui….

Ostropel de pui – atunci când vinul alb vrea să întâlnească ceva la fel de bun

Ostropel de pui – atunci când vinul alb vrea să întâlnească ceva la fel de bun

6

Poate o rețetă de ostropel de pui nu e cel mai elaborat preparat făcut vreodată, dar zău că se numără printre cele mai delicioase și asta datorită simplității lui.

Nu ne dă mari bătăi de cap pregătirea și nu este nici foarte scump. Aș îndrăzni să spun că este la îndemâna oricui, mai ales a studenților sau a bătrânilor.

Cum nu mă dau în vânt după toate părțile unui pui, prefer să iau pulpe inferioare. Îmi plac mai mult și sunt ceva mai gustoase decât pieptul acela fad și neînsuflețit. Așa că, pentru o familie de patru persoane sau doar niște prieteni la masă, luăm cam opt pulpe, câte două de căciulă. Le spălăm, le îmbăiem, le curățăm, le crestăm, ce mai, le facem numa’ bune de savurat.

ostropel-de-pui-2

Știu că acea pieliță nu e cea mai sănătoasă din lume, dar o dată la nu știu cât timp, e de-a dreptul pur și simplu, și merită sacrificiul de a bea zeama de varză după. Și ca să fie crocănțică și savuroasă o condimentăm cu un praf de piper proaspăt măcinat (de fapt, eu am o combinație de sare de mare cu un mix de piper) și apoi o prăjim pe toate părțile până devine aurie și îmbietoare. Cât timp stă la perpelit adăugăm cam vreo cinci – șase căței de usturoi pisați. O să dea o aromă cărnii, ceva de speriat!

După toată acestă furtună tropicală pe care sigur o resimțim, scoatem bucățile de pui și le lăsăm la odihnit, bineînțeles, acoperite.

ostropel-de-pui

În același vas, călim o ceapă tăiată mărunt, doi – trei căței de usturoi pisați peste care punem roșii coapte. Da’ coapte, nene, așa cum erau odată în grădina bunicii. Și punem destule! Eu nu sunt o fană a cojii de roșie, ca atare, fac orice să o elimin. Dacă nu găsim roșii bune, luăm două – trei conserve și le turnăm în vas. Condimentăm cu sare, piper proaspăt măcinat, dar și boabe, chili doar dacă vrem pișcături pe limbă și un pic în stomac, cimbru și busuioc. Și lăsăm să fiarbă până scade puțin sosul și ajungem la concluzia că toate aromele s-au întrepătruns și nu ne mai dezlipim de oală de bun ce e.

Facem totuși un efort și adăugăm bunătatea de pui odihnit și mai lăsăm pe foc vreo 5 – 10 minute. Apoi, o mână sănătoasă de pătrunjel și mărar și multă voie bună!

6
1 Comment
  1. Pingback: Ciorba țărănească de pui ca în perioada interbelică

Leave a Reply