6 Pentru că ne apropiem cu paşi mari de Sărbătoarea Naţională a României şi pentru că suntem în post, un ghiveci de legume este atât tradițional, cât și binevenit în…

Ghiveciul de legume, rețeta tradițională a României

Ghiveciul de legume, rețeta tradițională a României

6

Pentru că ne apropiem cu paşi mari de Sărbătoarea Naţională a României şi pentru că suntem în post, un ghiveci de legume este atât tradițional, cât și binevenit în perioada asta a anului. Chiar dacă îl găsim şi pe rafturile magazinelor, ce-i drept conservat şi, cu siguranţă, la îndemână, trebuie să recunoaştem că nu se apropie deloc de gustul dat de legumele din propria grădină sau de pe piaţă.

ghiveci cu legume

Foto: Bucataras.RO

Pentru patru porţii generoase sau doi oameni flămânzi avem nevoie de două cepe mari, jumătate de căpăţână de usturoi, patru cartofi, patru ardei kapia, două vinete, trei dovlecei, roşii coapte sau o conservă mare cu roşii decojite, fasole păstăi, o legătură sănătoasă de pătrunjel, şi condimente – sare, piper, foi de dafin, cimbru.

ghiveci-de-legume

Foto: Preparatedevis.ro

Curăţăm toate legumele şi le tăiem destul de rustic. Îmi place să simt textura fiecărei legume, nu să se facă piure. Într-un vas de lut, călim ceapa în puţin ulei, iar după ce devine uşor sticloasă, adăugăm usturoiul, apoi morcovii. Trebuie să avem grijă cu usturoiul pentru că are tendinţa să se ardă destul de repede dacă nu amestecăm constant.

ghiveci-cu-legume

Foto: Culinar.ro

În momentul în care morcovii încep să se gătească, punem cartofii, apoi continuăm cu ardeii kapia, vinetele, dovleceii şi fasolea păstăi. Amestecăm bine ca toate legumele să se cunoască şi să se obişnuiască unele cu celelate. După câteva minute adăugăm şi roşiile. Dacă sunt proaspete, într-o cană cu apă, îndoim două linguri pline cu pastă de roşii sau punem cam 250 ml cu suc de roşii peste legume. În schimb, dacă sunt din conservă răsturnăm totul peste ghiveci. După care condimentăm cu sare, piper boabe, două foi de dafin şi o crenguţa de cimbru. Introducem în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră sau până scade sosul format.

La final garnisim cu pătrunjel tocat şi începem să savurăm. Se poate servi ca atare sau acompaniat de o salată de murături.

Poftă bună!

6
1 Comment
  1. Pingback: Pilaf de morcovi oltenesc sau cum să-l flămânzim pe Bugs Bunny

Leave a Reply