6 Și pentru că este post și pentru că azi este dezlegare la pește, mă gândeam că o saramură de caras este mai mult decât binevenită. Rețeta asta este una…

Saramură de caras cu mămăliguță

Saramură de caras cu mămăliguță

6

Și pentru că este post și pentru că azi este dezlegare la pește, mă gândeam că o saramură de caras este mai mult decât binevenită.

saramura-de-caras-cu-mamaliguta

Foto: www.bucataras.ro

Rețeta asta este una dintre preferatele mele. Iar tata știe și, de fiecare dată când poate, îmi face câte o saramură de caras cu mămăliguță. Te lingi pe degete, nu alta!

Știu că specia asta de pește are multe oase, mai ales cel mic, dar eu îl ador. Are un gust dulceag care, în combinație cu iuțeala saramurii, este absolut demențial.

Dar să vă spun cum pregătește tata toată nebunia asta.

Cărășelul, după ce îl curăță și îl spală, îl crestează și îl dă prin mălai condimentat cu sare și piper. Apoi, în baie de ulei cu el până devine crocant.

saramura-de-caras-cu-mamaliguta

Foto: Restaurant Casa Don Timisoara

Apoi, face saramura. Toacă mărunt o ceapă și o călește într-un vas destul de înalt împreună cu vreo trei căței de usturoi pe care îi feliază și un ardei roșu tăiat în cubulețe. După ce se înmoaie totul, adaugă patru roșii mari, cărnoase și foarte coapte. Eu sunt o mofturoasă și nu prea îmi place coaja lor, așa că le decojește înainte de a le pune în oală. Dar e doar nebunia mea!

După ce începe să fiarbă, toarnă un pahar cu vin roșu și două linguri cu pastă de roșii diluate într-o cană cu apă. Apoi, condimentează cu sare, piper, doi ardei iuți tocați, doi căței de usturoi feliați, două foi de dafin și cimbru și umple vasul cam trei sferturi cu apă și lasă totul să fiarbă.

saramura-de-caras-cu-mamaliguta

Foto: Pescuit si natura

La primul clocot, pune peștele în saramură, așteaptă 5 – 10 minute și apoi o legătură de pătrunjel ajunge fix lângă el, după care oprește focul.

Și pentru că peștele nu trebuie să se simtă singur niciodată, tata face și o mămăligă de înnebunește lumea.  Într-un ceaun, pentru că doar așa iese cea mai bună mămăligă, pune apă la fiert cam trei sferturi, cu o linguriță rasă cu sare și un praf de mălai. Când începe să fiarbă, toarnă în ploaie 300 – 350 de grame de mălai și se pune pe amestecat până face febră musculară. La final, adaugă un cub de unt și iar amestecă. De data asta cât să se încorporeze totul.

Nu știu vouă, dar mie mi s-a făcut așa o poftă!

6

Leave a Reply