6 Una dintre rețetele învățate în perioda studenției este prăjitura cu foi de zahăr ars și cremă de ness. Atât de pompoasă și intrigantă mi s-a părut denumirea că nu…

Prajitură cu foi de zahăr ars și cremă de ness

Prajitură cu foi de zahăr ars și cremă de ness

6

Una dintre rețetele învățate în perioda studenției este prăjitura cu foi de zahăr ars și cremă de ness. Atât de pompoasă și intrigantă mi s-a părut denumirea că nu am rezistat tentației și am făcut-o. Nu e chiar cel mai simplu preparat, dar dacă tot ne apropiem de Crăciun cred că este o ocazie bună să impresionăm.

Pentru a nu avea timpi morți în bucătărie, trebuie să ne organizăm foarte bine. So, let’s get party started! 🙂

prajitura-cu-foi-de-zahar-ars

Foto: caiet cu retete

Foile pentru prăjitură le facem din:

 • 100 gr. zahăr tos
 • 100 gr. zahăr pudră
 • 2 gălbenușuri
 • 450 gr. făină
 • 100 gr. margarină
 • 1 plic praf de copt

Înainte de marea prăjitureală, băgăm cărbuni pe foc.

Luăm o crăticioară și punem zahărul tos la caramelizat, după care adăugăm 100 ml. apă. Amestecăm bine până se dizolvă tot zahărul și apoi îl lăsăm la răcit.

prajitura-cu-foi-de-zahar-ars

Foto: Dorothy Sweet

Într-un bol de sticlă, amestecăm gălbenușurile cu zahărul pudră și praful de copt stins în puțin suc de lămâie până devine o spumă. Următorul pas este să adăugăm margarina în vas, după care și caramelul răcit.

Acum e momentul în care ori chemăm pe cineva să ne ajute ori ne rugăm să nu ne cadă mâinile, pentru că turnăm făina și un praf de sare și amestecăm încontinuu, iar după ce se formează un aluat, îl luăm la trântă. Și îl frământăm până devine elastic. Dacă mai avem nevoie de făină, adăugăm. După toate luptele duse, împărțim aluatul în patru părți egale și facem patru foi pe care le coacem pe dosul unei tăvi timp de 5-7 minute la 180 de grade C.

După ce se coc, le scoatem imediat cu ajutorul unui cuțit cu lama lungă.

prajitura-cu-foi-de-zahar-ars

Foto: Cuisine-Hobby

Între timp, ne apucăm și de cremă.

 • 300 gr. unt nesărat
 • 200 gr. zahăr pudră
 • 2 ouă
 • 150 ml. smântână pentru frișcă sau frișcă lichidă
 • 2 lingurițe cu ness

Într-un bol, amestecăm untul cu zahărul pudră, gălbenușurile și un praf de sare până nu se mai simte zahărul, după care presărăm nessul. Albușurile le batem spumă cu un strop de suc de lămâie și le adăugăm peste cremă.

Dacă încă nu am făcut mușchi frământând aluatul, cu siguranță îi vom tonifia acum. Amestecând continuu, punem smântâna lichidă bătută până totul devine o cremă omogenă.

prajitura-cu-foi-de-zahar-ars

Foto: Retete Culinare

Umplem foile cu cremă, le așezăm frumos, cu grijă să nu le rupem și le lăsăm să se odihnească. Cea de-a patra foaie rămâne neatinsă de cremă. Ea va avea parte de glazură.

Pentru că orice prăjitură care se respectă are și o glazură de ciocolată, amestecăm într-o crăticioară, la foc mediu, 50 gr. unt nesărat, 6 linguri pline cu zahăr, 5 cu smântână lichidă, 5 cu cacao și un praf de sare (întotdeauna va accentua aroma ciocolatei) până se omogenizează.

Și ca totul să fie un adevărat deliciu, turnăm glazura peste prăjitură și o lăsăm la frigider preț de câteva ore bune. 

Spor la tonifiat mușchi 🙂

6

Leave a Reply