6 Unul dintre cele mai populare deserturi ale tuturor timpuri, în mod special, la români, este vestitul salam de biscuiți. De post sau nu, acesta este întotdeauna devorat atât de…

Salam de biscuiți, desertul românilor de pretutindeni

Salam de biscuiți, desertul românilor de pretutindeni

6

Unul dintre cele mai populare deserturi ale tuturor timpuri, în mod special, la români, este vestitul salam de biscuiți. De post sau nu, acesta este întotdeauna devorat atât de cei mici, cât și de cei mari. Este aproape imposibil sa găsești o persoană căreia să nu îi placă acest tip de desert mai ales că nici nu este prea pretențios, deci îl poate face și studentul care stă în cămin și poftește la vremurile de altă dată când stătea lângă fusta mamei.

salam-de-biscuiti

Foto: Cooking The Globe

Și uite așa, m-am gândit să vin în ajutorul lor cu o rețetă de salam de biscuiți ca la mama acasă.

Și acum fuguța la magazin și punem în coș 1 kg de biscuiți populari, 1 pachet de unt, 250 gr. de zahăr, 250 ml. de lapte (este posibil să mai adăugăm vreo 50-100 ml.), 1 pliculeț de zahăr vanilinat, 3-4 linguri cu cacao (dacă vă place, puteți pune ceva mai mult, dar nu exagerați) 1 fiolă de esență de rom (asta, bineînțeles, dacă nu sunteți fericiții posesori ai unei esențe în adevăratul sens al cuvântului), cam 500 gr. de rahat și opțional nuci, stafide și nucă de cocos. Recunosc, mama nu făcea cu nucă de cocos și pot spune că îmi place mai mult așa, golaș. Dar gusturile nu se discută 🙂

salam-de-biscuiti

Foto: oneJive

În primă fază batem biscuiții până devin praf și pulbere. Eh, poate nici chiar așa! Avem, totuși, nevoie și de bucăți un pic mai mărișoare. Peste adăugăm laptele călduț în care am topit untul și am dizolvat cacaua. Amestecăm bine, apoi punem rahatul tăiat bucățele. Dacă întâmpinați greutăți la tăierea rahatului, dați cuțitul prin făină sau, și mai bine, prin zahăr pudră. Astfel, va arăta frumos. Contează și aspectul, nu?

După care, dacă mai vrem, putem adăuga și câteva nuci și stafide. Mie personal nu îmi sunt pe plac. Rahatul este suficient de dulce ca să mai simt nevoia unui supliment.

Cum spuneam și mai devreme, unii preferă ca salamul de biscuiți să fie învelit în fulgi de nucă de cocos. Așa că, pe o folie de plastic, presărați uniform fulgii, peste care așezați compoziția.

Chiar dacă punem nucă de cocos sau nu, trebuie să răsucim folia în așa fel încât să ia forma unui sul. Apoi îl introducem în frigider pentru câteva ore bune, ideal peste noapte ca să îl putem tăia frumos.

Să fie cu poftă bună! 

6
2 Comments
  1. Pingback: Tartă cu mango și cremă de brânză

  2. Pingback: Tartă ”deșteaptă” cu nucă de cocos

Leave a Reply