6 Până să îl cunosc pe soțul meu, nu am crezut că există persoane cărora să nu le placă desertul acela cremos, decadent care te face să visezi precum o…

Crema de zahăr ars, gustul decadent al inocenței copilului din noi

Crema de zahăr ars, gustul decadent al inocenței copilului din noi

6

Până să îl cunosc pe soțul meu, nu am crezut că există persoane cărora să nu le placă desertul acela cremos, decadent care te face să visezi precum o fetiță la poveștile cu prinți și prințese, crema de zahăr ars. Inițial am crezut că râde de mine. Ulterior, mi-am dat seama că, într-adevăr, nu numai că nu este un fan al cremei, dar că nu este chiar pe gustul lui.

crema-de-zahar-ars

Foto: pixabay.com

Asta nu m-a împiedicat să fac. Mai bine că nu se atinge de ea! Rămâne mai mult pentru mine 😀

Mi-am adus aminte că prima dată am făcut rețeta după ce am plecat de la mama de acasă. Eu singură și cu o poftă imensă de cremă de zahăr ars. Și acum retrăiesc cu plăcere acea perioadă când mi-am luat viața în propriile mâini. Sau cel puțin așa credeam 🙂

Îmi place să pregătesc crema în mod tradițional, așa cum o făceau si mamele noastre. Trebuie să ducem mai departe obiceiurile, nu? Drept dovadă, nici eu nu m-am abătut de la ele și, la un litru de lapte, folosesc 8 ouă.

crema-de-zahar-ars

Foto: Cornish Liquids

Pun laptele la fiert, după care îl las să ajungă la temperatura camerei. Între timp mixez ouale până devin spumoase, după care adaug cam 200-250 gr de zahăr și, pentru un plus de savoare, un pliculeț de zahăr vanilinat și niște esență de rom. Mama îmi spunea că trebuie să amestec până nu mai simt niciun firicel de zahăr. Noroc cu aparatele din ziua de azi că altfel nu știu ce ne-am fi făcut. Toată stima bunicuțelor care făceau totul doar cu mânuțele alea două.

Peste ouă torn ușor laptele răcit si amestec.

Într-un alt vas, fac caramelul din vreo 3-4 linguri cu zahăr. Nu îl las prea mult pe foc pentru că altfel devine amărui. Culoarea trebuie să fie precum cea a caramelelor cu lapte pe care le devoram când eram mici.

crema-de-zahar-ars

Foto: Chowhound

Tapetez pereții vasului și, după ce se răcește puțin, torn compoziția de ouă, apoi îl așez într-o tavă cu apă (bain marie) și o introduc în cuptorul deja încălzit la vreo 160 de grade pentru 90 de minute până se încheagă.

Dacă vrem, totuși, să îi facem acea crustă putem să presărăm puțin zahăr deasupra și, cu o lingură pe care am încins-o la flacără, îl topim.

6
1 Comment
  1. Pingback: Albă ca zăpada, prăjitura viselor copilăriei

Leave a Reply