6 Dacă marea noastră majoritate este pasionată de shaorma, este clar că nu am încercat un gyros, dar cel făcut la el acasă. În aceste ultime luni, m-am plimbat în…

Gyros, zeul mâncării grecești la care ne închinăm și-n miez de noapte

Gyros, zeul mâncării grecești la care ne închinăm și-n miez de noapte

6

Dacă marea noastră majoritate este pasionată de shaorma, este clar că nu am încercat un gyros, dar cel făcut la el acasă. În aceste ultime luni, m-am plimbat în mai multe locații din Grecia și am avut marea plăcerea să servesc această mâncare de tip fast-food, și pot spune cu mâna pe inimă că m-am îndrăgostit de ea.

gyros grecesc

Foto: Cook Diary

Trecând peste faptul că este făcut din doar câteva ingrediente simple, pita în care este învelit gyrosul este extraordinară la gust și oferă acel plus de sațietate fomiștilor care se trezesc la miez de noapte că vor să mănânce ceva rapid și delicios.

În pita, care servește ca pat pentru amalgamul pestriț de ingrediente, se pune mai întâi tzatziki-ul care este făcut din iaurt grecesc, castraveți și câteva verdețuri precum mărarul, un pic de piper și puțină zeamă de lămâie. După acesta se așează un rând de carne perpelită la foc mic și tăiată fâșii subțiri, ușor moi dar și crocante de carne de porc sau de pui.

gyros grecesc

Foto: thegyrospot.com

Deși se crede că acesta ar trebui să fie din carne de miel, grecii îl fac din carne de porc, așa cum era el făcut în străvechi timpuri. Mai recent, la această rețetă a fost adăugat și cartoful pentru a-i da mai multă consistență. De reținut, că rețeta original nu conținea cartof pentru că acesta nu exista pe pământ grecesc până acum 200 de ani.

Pe lângă aceste ingrediente, se mai adaugă și câteva felii de roșii pentru a-i oferi prospețime, iar gustul este perfect completat de ele.

gyros grecescCeapa proaspătă este un ingredient de nelipsit în această rețetă, așa că să nu vă fie teamă de mirosul de după pentru că gustul este de neegalat. În plus, sunt unii greci care preferă să mai adauge la gyros și salată pentru a conferi micului pachețel de gust și ceva culoare, dar și prospețime.

Iar dacă vorbim de prețuri acestea variază de la o taverna la alta, iar cel mei ieftin l-am găsit pe insula Aegina, unde este și cel mai gustos după părerea mea. Aici nu am dat decât 1,5 euro. Dar dacă mergeți în marile orașe acesta ajunge să coste între 2,20 și 3,50 euro, în funcție de mărime.

6

Leave a Reply