6 Una dintre mâncărurile care mă poartă tot timpul către gusturile puternice și masculine ale toamnei este musacaua copilăriei mele. Ori de câte ori îmi aduc aminte de bucătăria de…

Musacaua copilăriei mele

Musacaua copilăriei mele

6

Una dintre mâncărurile care mă poartă tot timpul către gusturile puternice și masculine ale toamnei este musacaua copilăriei mele. Ori de câte ori îmi aduc aminte de bucătăria de acasă din timpul ploilor de toamnă simt mirosul acela de carne ușor rumenită, parcă nerăbdătoare să își întâlnească alesul. Cartoful, și el perpelit de dorul ei, își aștepta amanta să o îmbrățișeze sub dulcele murmur al sosului de roșii care cânta doar pentru ei.

musacaua copilariei mele

Foto: 196 Flavors

Încă nu se știe originea exactă a acestui preparat și, sincer, nici nu știu cât contează. Fiecare popor are propriile condimente și propria versiune. Dar, bineînțeles, a noastră e cea mai bună 😀 .

Și acum îmi amintesc masa plină cu toare ingredientele: cam 1 kg și jumătate de carne tocată (1 kg carne de porc și jumătate de pui), 1 kg de cartofi, vreo două ouă mari, o ceapă, verdeață, roșii pentru sos și condimente.

Eu fiind cea mai mare dintre surori curățam cartofii și îi tăiam rondele. Atât de mult îmi plăcea să o ajut în bucătărie… De ceapă se ocupa ea. Nici acum nu înțeleg cum de nu plângea când o curăța. Cred că mamele au o putere supranaturală, altfel nu-mi explic!

musacaua copilariei mele

Foto: Keyword Suggestions

Într-o tigaie prăjea rondelele de cartofi în puțin ulei, în alta călea ceapa până devenea sticloasă, după care adăuga carnea și o amesteca destul de des. Cică să nu se prindă, așa îmi zicea!

Vă imaginați că întotdeauna mă punea să curăț mai mulți cartofi că erau unii spiriduși care îi furau, nu? Și din toată cantitatea mai rămânea pentru musaca doar jumătate 😀

Să nu uit! După ce îi scoatea din tigaie presăra puțină sare și un praf de piper.

Între timp, mama punea într-un bol o lingură cu vârf de bulion, sos de roșii, un praf de cimbru, unul de busuioc, puțină sare și ceva piper și amesteca vârtos.

musacaua copilariei mele

Foto: Boil and Trouble

Apoi turna compoziția peste carnea rumenită și mai lăsa pe foc câteva minute până scădea sosul.

După ce cartofii ajungeau la temperatura camerei, lua vasul acela de lut pe care îl folosea doar la zile mari, și așeza totul cu meticulozitate. Mai întâi un strat de cartofi, apoi unul de carne, încă unul de cartofi și tot așa până termina compoziția. Ultimul strat era cel de cartofi, neapărat! Îi păstra, întotdeauna, pe cei mai arătoși.

Și apoi, în cuptor cu musacaua pentru vreo 40-50 de minute! Țin minte că dădea focul la mic să se pătrundă bine și, cu vreo 10 minute înainte să fie gata, turna deasupra ouale bătute cu puțina sare și niște firicele de pătrunjel tocate mărunt.

S-aveți poftă la amintiri! 🙂

6
3 Comments
  1. Pingback: Fulgi de quinoa cu pui

  2. Pingback: Saramură de caras cu mămăliguță

  3. Pingback: Chifteluțe pripite

Leave a Reply