6 Mie uneori mi se face poftă de sarmale, dar nu dintr-acelea grase și frumoase, ci de niște sarmale light, cu legume, fără carne. Știu că poate părea banal, dar…

Sarmale light cu legume

Sarmale light cu legume

6

Mie uneori mi se face poftă de sarmale, dar nu dintr-acelea grase și frumoase, ci de niște sarmale light, cu legume, fără carne. Știu că poate părea banal, dar dacă avem ingredientele corespunzătoare, rezultatul va fi unul la superlativ.

Diferența dintre sarmalele cu carne și cele fără este că nu trebuie să ne îngrijoreze caloriile. Și, bineînțeles, faptul că le putem mânca și în post, că tot bate la ușă.

sarmale-de-post

Foto: www.trilulilu.ro

Pentru o oală de sarmale, avem nevoie de:

– 1 varză murată;

– 1 legătură ceapă verde;

– 1 morcov mai măricel;

– 1 ţelină mai micuţa;

– 1/4 ridiche albă;

– 1 legătură pătrunjel;

– 1/2 legătură mărar;

– 1 cutie conservă ciuperci;

– 1/2 cană fulgi de quinoa (în loc de orez);

– 3 linguri bulion (pastă de roşii);

– sare, piper, foi de dafin, ulei de măsline.

Bun! Acum că am lămurit cea mai dificilă parte a pregătirii, să trecem la cea amuzantă.

Înainte de toate, verificaţi varza! De obicei, varza murată este un pic mai sărată. Spălaţi-o bine şi apoi puneţi-o într-un bol cu apă rece. Este posibil să fiţi nevoiţi să schimbaţi apa de câteva ori! Faceţi-o cu încredere!

Apoi, tocăm legumele cât mai mărunt, în timp ce facem un cha-cha-cha, le călim în puţin ulei de măsline, adăugăm ciupercile şi condimentăm cu sare şi piper. Nu uitaţi că şi varza este sărată! Aveţi grijă câtă sare puneţi!

După ce se înmoaie puţin legumele, adăugăm fulgii de quinoa şi 1/2 pahar cu apă caldă (neapărat, caldă!). Amestecăm din nou câteva minute, stingem focul şi lăsăm compoziţia să se răcească.

Între timp, pregătim varză și luăm soțul, cățelul sau purcelul la dans. Altfel, nu vor ieși bune! 😉 Aruncăm apa, stoarcem foarte bine varza şi îndepărtăm cotorul cu grijă! În funcţie de cât de mare este varza, tăiem frunzele în două sau trei.

sarmale-de-post

Foto: www.mancare.ro

A venit timpul să împachetăm sărmăluţele! Dacă până acum a fost amuzant, acum putem spune că e joacă de copii! Ba chiar i-am putea invita şi pe ei la „joaca” noastră! Luăm câte o frunză de varză şi punem în ea, cu o lingură, compoziţia răcită! Rulăm frumos, cât mai strâns, cu grijă şi le aşezăm într-un vas relativ înalt! Dacă aveţi unul din acela de lut, folosiţi-l! Vor ieşi nişte sarmale, pur şi simplu demenţiale! Credeţi-mă!

Veţi vedea că vor rămâne câteva frunze de varză atât de mici, încât nu le veţi putea umple. Pe acelea le rulăm cât mai strâns, le tăiem fidelute şi apoi le presăram peste sarmale! Tot peste ele punem şi vreo 2-3 foi de dafin şi 3-4 boabe de piper!

Punem oala pe foc mic, o acoperim cu un capac şi lăsăm să fiarbă preţ de vreo 30-45 de minute!

După ce trece tot timpul ăsta, am mai jucat o carte, un remi, adăugăm bulionul diluat într-o cană cu apă caldă! Acum este momentul potrivit să aprindem cuptorul!

Mai lăsăm pe foc 4-5 minute şi apoi introducem sărmăluţele în cuptor pentru încă vreo 15-20 de minute!

Şi, ca totul să fie complet, trebuie acompaniate de o mămăliguţă că la mama acasă! 🙂

Poftă bună!

6

Leave a Reply