6 Mai țineți minte, copii find, cum se adunau femeile din satul bunicilor și se pregăteau de iarnă cu tot felul de bunătăți, inclusiv nelipsitele murături dulci și picante? Acum ne-am…

Murături dulci și picante, vedetele sezonului

Murături dulci și picante, vedetele sezonului

6

Mai țineți minte, copii find, cum se adunau femeile din satul bunicilor și se pregăteau de iarnă cu tot felul de bunătăți, inclusiv nelipsitele murături dulci și picante? Acum ne-am adunat toate la gospodina grupului și am susținut-o în timp ce beam o căpșunată de-li-cioa-să 🙂

Ce-i drept, rețeta ei este una foarte simplă și, la cum arătau borcanele, sigur vor ieși niște murături demențiale.

Știți că cele mai bune preparate sunt cele furate, nu? Ca atare, asta am făcut și eu! Să nu mă spuneți 😀

muraturi dulci și picante

Foto: www.caietulcuretete.com

Ce am remarcat a fost faptul că nu a folosit foarte multe ingrediente. Câteva legume, boabe de muștar, de piper și saramura propriu-zisă.

Prima dată am băut căpșunata ca să avem mai mult spor. Unele la gătit, altele la…vorbit. 😀

După care am curățat cam 1 kg de legume – morcovi, țelină cu tot cu frunze, gogonele și o sfeclă roșie, și pentru că ne place să piște puțin, un ardei iute roșu ca să dea bine la public. Și cam aici s-a terminat ajutorul nostru. Sincer, aveam o mică problemă nerezolvată…licoarea aceea de căpșune.

Saramura a pregătit-o din 2 litri de apă și 3 linguri rase cu sare neiodată (din aceea de sac) pe care a fiert-o, apoi a răcit-o.

Asamblarea a făcut-o fetița unor prieteni. A așezat gogonelele, apoi a strecurat morcovii tăiați pe lung, țelina felii, sfecla roșie pentru culoare, frunzele de țelină și ardeiul iute. Apoi a aruncat în borcan o linguriță de boabe de muștar și una de piper, după care am ajutat-o să toarne saramura. Musai să acopere legumele.

muraturi dulci si picante

Foto: www.gustos.ro

Și pentru că am fost cuminți și nu am încurcat-o prea tare, gospodina ne-a făcut și murături dulci.

De data asta, pe lângă gogonele, morcovi, țelină și sfeclă roșie, a adăugat și hrean, toate tăiate felii.

Interesant a fost siropul. Până acum nu am știut că poți face murături așa.

muraturi-dulci-si-picanteAm tras cu ochiul și am văzut că la o cană de zahăr a adăugat una de oțet din vin alb (cică e musai din ăsta), o cană și jumătate – două cu apă și 3-4 linguri rase cu sare. A fiert amestecul până a dat în clocot, apoi l-a lăsat la răcit și și ni s-a alăturat. 

Apoi, a fost rândul fetiței la asamblat. Mai întâi gogonelele, apoi morcovii, două – trei felii de țelină, o rădăcină de hrean, nelipsita sfeclă roșie și câteva frunze de țelină. După care a intrat în joc mămica și a turnat siropul până a acoperit toate legumele.

Borcanele au fost închise bine și lăsate la răcoare în cămară. După atâta tevatură, meritau și ele puțină relaxare, nu?

6

Leave a Reply