6 În secolul XXI când suntem mai mult decât înnebuniți după tot ce înseamnă eco, bio și asta doar pentru că dă bine, ar trebui să facem un mic efort…

Piramida sănătății

Piramida sănătății

6

În secolul XXI când suntem mai mult decât înnebuniți după tot ce înseamnă eco, bio și asta doar pentru că dă bine, ar trebui să facem un mic efort și să înțelegem ce semnifică piramida sănătății. Poate că puțin mai multă atenție la alimentele pe care alegem să le consumăm, metodele de mișcare și, nu în ultimul rând, la adevărații specialiști care nu și-au făcut pregătirea pe scările facultăților, n-ar strica. Dar nu trebuie să uităm nici de propriul nostru organism. El știe cel mai bine ce îi trebuie, ce are nevoie, care îi sunt carențele. Trebuie doar să învățăm să îl ascultăm.

piramida sănătății

Foto: www.tuiheightshealth.co.nz

În ultimul timp, tot mai mulți așa-ziși specialiști în nutriție își dau cu părerea referitor la ce este sănătos, ce ar trebui să mâncăm, ce ar trebui să facem, uitând să spună că, înainte de toate, ar trebui să avem analizele medicale la zi și să fim supravegheați îndeaproape de un medic, în mod deosebit când suntem pe punctul de a începe o dietă.

Poate că, în primul rând, ar trebui să ne schimbăm stilul de viață. Dacă bunicii noștri mâncau slană cu ceapă și nu aveau probleme nici cu digestia, nici cu colesterolul, ba dimpotrivă, erau rumeni în obraji, noi nu putem spune același lucru. Stresul, viața haotică, alimentația plină de E-uri, pesticide, coloranți și alte asemenea n-au făcut altceva decât să ne aducă cu un pas mai aproape de tot felul de boli și să ne îndepărteze de sănătate.

piramida sanatatii

Foto: eatyourselfwell.com

S-au schimbat atât de multe în ultimii ani, încât am uitat de unde am plecat, care ne e gena. E adevărat, evoluăm, dar nu este întotdeauna un lucru pozitiv. Drept dovadă, sunt mulți care susțin vegetarianismul, alții care consumă numai fructe. Să nu uităm că suntem carnivori! Avem nevoie de carne, de legume, de legume, de lactate (dacă nu avem intoleranță la lactoză), cereale, avem nevoie de absolut toate grupele alimentare. Singura noastră greșeală este că nu știm ce înseamnă limita. Nu facem altceva decât să ne îmbuibăm, efectiv, până ajungem să ne rostogolim în încercarea de a ne ridica de la masă.

Și dacă mai devreme i-am amintit pe bunicii noștri, apăi fraților, ei făceau mișcare de dimineața până la apusul soarelui. Noi ce mișcare facem, în afară de mutatul fundului din mașină pe scaunul de la birou?

Am devenit ahtiați și după sală că, din nou, e în pas cu moda. Oare câți dintre noi a vizitat medicul înainte de a intra în sala de sport? Dar câți au cerut sfatul unui instructor? Ne credem prea buni, atotștiutori pentru tot ce se întâmplă în jurul nostru.

Ideea acestui material este de a vă ajuta sau de a vă reaminti o parte din principiile de bază ale sănătății. Și asta printr-o piramidă. Ce poate fi mai simplu de atât?

 În primul rând, trebuie să consumăm apă, foarte multă apă, la temperatura camerei. Dimineața, pe stomacul gol, înainte și după de fiecare masă cu vreo jumătate de oră, seara înainte de culcare.

Legumele proaspete sau doar puțin gătite la aburi, cuptor, între 5 și 8 porții pe zi. Fructele doar 2-3 pentru că au un conținut mare de fructoză și doar până la 5 după amiaza.

piramida sanatatii

Foto: www.leedervilledental.com.au

De asemenea, grăsimile sănătoase precum uleiul de cocos, uleiul de măsline extravirgin, untul de țară, avocado, nucile crude, dar și proteinele animale în care putem include somonul (atenție la peștii oceanici pentru că aceștia sunt departe de a fi proaspeți), peștii proaspeți și, din fericire, avem de unde alege (Delta Dunării, râurile montane încă ne mai ajută), păsările de curte hrănite cu iarbă, vitele, porcii, mieii/iezii, dar și ouăle, consumate, bineînțeles, cu moderație.

Lactatele, proaspete sau fermentate și leguminoasele (lintea, fasolea, năutul, mazărea) trebuie să fie consumate în cantintăți mici și nu zilnic.

O categorie alimentară de care ar trebui să ne atingem foarte rar sau chiar deloc este cea a cerealelor. Sunt foarte mulți oameni care prezintă intoleranță la gluten și sunt și mai mulți cei care habar nu au despre asta sau tratează cu superficialitate. Sunt studii care arată că glutenul poate duce la boala Chron sau, mai simplu, boala colonului iritabil.

În schimb, putem consuma condimente și ierburi. Majoritatea sunt sănătoase, în special turmericul, scorțișoara, sarea de Himalaya, ghimbirul, ardeiul iute sau chilli, și ne ajută să avem o digestie bună. Ba mai mult, unele sunt chiar indicate și în curele de slăbire, atâta timp cât nu exagerăm.

piramida sanatatii

Foto: www.healthnavigator.org.nz

Și nu în ultimul rând, alimentele dulci și nu mă refer la zahăr, dulciuri, bomboane, ci la miere, ștevie.

Dar, așa cum am mai zis, totul trebuie făcut cu moderație, fără exagerări.

6
2 Comments
  1. Pingback: Mâncare de mazăre, primul preparat comestibil

  2. Pingback: Salată de legume verzi

Leave a Reply