6 Am ales să fac prăjitura cu budincă şi nuci caramelizate Crăciunul trecut şi a fost un succes. Ştiu că e un pic târziu să postez o reţeta pe care am…

Prăjitura cu budincă şi nuci caramelizate îndulcește sufletul

Prăjitura cu budincă şi nuci caramelizate îndulcește sufletul

6

Am ales să fac prăjitura cu budincă şi nuci caramelizate Crăciunul trecut şi a fost un succes. Ştiu că e un pic târziu să postez o reţeta pe care am mai făcut-o și acum mai bine de o lună, dar cred că poate fi servită în orice moment al anului, nu numai de sărbători.

Pentru blat am avut nevoie de:

– 600 – 700 gr de făină;

– 4 ouă;

– 200 gr zahăr;

– 100 gr nuci şi fistic măcinate;

– 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu;

– 2 – 3 linguri cu ulei;

– un praf de sare;

– esenţe de rom/vanilie (cam ce aveţi şi va place).

prajitura-cu-budinca-si-nuci-caramelizate-4

Foto: emerils.com

Pentru budincă:

– 1 l lapte;

– 2 plicuri cu praf de budincă cu gust de vanilie (ştiu că nu e cea mai bună varianta, dar în momentul acela a fost);

– 6-8 linguri cu zahăr;

– 1 baton de scorţişoară.

Pentru nucile caramelizate

– 200 gr nuci şi fistic măcinate;

– 200 gr zahăr;

– 1 plic zahăr vanilinat;

– 1 gălbenuş de ou;

– 100 ml lapte.

Prăjitura cu budincă şi nuci caramelizate

Pentru început, am bătut albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi am adăugat cele 200 gr de zahăr până a rezultat o bezea pufoasă.  Mie îmi place să pun un strop de suc de lămâie sau limetă..mai stinge din dulceaţă bezelei.

Apoi, am adăugat gălbenuşurile unul câte unul – amestecaţi foarte bine după fiecare gălbenuş, esenţă de vanilie şi uleiul.

prajitura-cu-budinca-si-nuci-caramelizate-1

Foto: theeatgallery.blogspot.com

Începând din acel moment, am lăsat deoparte mixerul şi am încorporat cu o paleta, de jos în sus, făină amestecată cu bicarbonatul de sodiu şi un praf de sare; făină trebuie adăugată în ploaie. Şi, că un plus de savoare, am încorporat, în compoziţie, nucile măcinate.

Am turnat toată compoziţia într-o tavă dreptunghiulară tapetata cu hârtie de copt şi am introdus-o în cuptorul încins pentru 20-25 de minute.

Ştiţi cum se verifică blatul, nu? Introduceţi o scobitoare în mijlocul blatului, iar dacă iese curată, înseamnă că e gata şi îl puteţi scoate să se răcească, dacă nu, îl reintroduceti în cuptor pentru încă 5 minute.

Cât timp blatul a stat cuminte la „bronzat” în cuptor, am făcut budincă aşa cum scrie pe plic (în lapte eu adaug un baton de scorţişoară, pe care îl scot în momentul în care încorporez budincă) şi am caramelizat nucile, astfel: într-un vas am pus 50-100 ml apă, zahărul, zahărul vanilinat şi am lăsat totul pe foc. După ce a început să se caramelizeze, am adăugat gălbenuşul de ou bătut bine cu laptele şi spre final, nucile.

prajitura-cu-budinca-si-nuci-caramelizate-2

Foto: recipeshubs.com

După ce s-a răcit blatul, iar budincă s-a odihnit puţin (trebuie să fie caldă, să o putem aranja frumos pe blat), am trecut la asamblarea prăjiturii. Eu am însiropat puţin blatul înainte de a turna budincă, după care am „presărat” nucile caramelizate.

Părerea mea este că trebuie să lăsaţi măcar 30-60 de minute în frigider.

Din punctul de vedere al celor care au gustat-o, este o prăjitură răcoroasă, cremoasa, dar totuşi puţin crocantă. Sper să va fi făcut puţin poftă şi să o încercaţi!

Poftă bună!

6
1 Comment
  1. Pingback: Tort Benzi pentru Sfântul Vasile

Leave a Reply