6 Anul acesta concediul are o singură denumire…Grecia. Mai exact Thassos. Primul lucru pe care l-am simțit imediat după ce ne-am cazat a fost… nu mirosul de măsline, așa cum…

Grecia, o aventură culinară mult așteptată

Grecia, o aventură culinară mult așteptată

6

Anul acesta concediul are o singură denumire…Grecia. Mai exact Thassos. Primul lucru pe care l-am simțit imediat după ce ne-am cazat a fost… nu mirosul de măsline, așa cum ați fi crezut, ci de busuioc, care pur și simplu, mi-a invadat toate simțurile.  Credeți-mă că nu are absolut nici o legătură cu busuiocul pe care îl știm cu toții. Acesta este absolut nebunesc!

mancare thassos

Ne propusesem încă de la plecarea din țară să mâncăm specialitățile casei…coaste de miel, caracatiță, vestitul și nelipsitul gyros. Cam atât știam înainte să ajungem aici. Zis și făcut!

mancare thassos

Prima masă în Grecia a fost o experiență de neuitat și cel puțin delicioasă. Mai că aș fi vrut să nu se termine. De ce vă spun asta? Simplu! Am mâncat cea mai bună carne de vită, ever! Nici mie nu îmi iese așa. Pur și simplu, aș fi mâncat în continuu!

mancare thassos

 

Carnea fragedă, gătită la foc mic într-un sos de roșii care, cu siguranță, nu erau din conservă și cu baby onions (acele cepe micuțe, cu un ușor gust dulceag), a fost acompaniată de bucăți de cartofi fierți, trași mai apoi la tigaie în puțin ulei de măsline, oregano și alte condimente specifice zonei, și puțin orez.

mancare thassos

Gyros-ul…altă poveste! Mă așteptam să fie acel gyros din restaurantele grecești din țară. Nu faceți aceeași greșeală pe care am făcut-o eu! Nu plecați de acasă cu prejudecăți! Încercați-l! Nu se compară cu gyros-ul de la noi! Aici este făcut cu carne de oaie. Asta în primul rând! Apoi, condimentele… Nici nu știu cu ce să încep! În fiecare îmbucătură simțeai toată Grecia! Bineînțeles, gyros-ul a fost servit cu sos tsatsiki, cartofi prăjiți care, deși erau din aceia congelați, aveau o aromă care te invitau să îi tot savurezi, și nelipsita pită.

Să continui?

Cum spuneam și mai devreme, am vrut neapărat să încercăm caracatița. Vă imaginați că tot în prima zi am încercat-o, nu? Dar să vă spun cum plângeau papilele? O caracatiță ușor perpelită la grătar, puțin condimentată ca să nu îi știrbească adevăratul caracter a fost însoțită de o garnitură din cartofi fierți și trași la tigaie și cu o salată de varză. Pare foarte simplu și de neluat în calcul! Dar credeți-mă că exact simplitatea preparatului a făcut toată povestea!

mancare thassos

V-am zis de coastele de miel? Hmm… povestea lor a fost atât de bine spusă de bucătar, încât nu aveai nici un argument să-l contrazici. Făcute la grătar, fragede, suculente, condimentate pentru toate gusturile au fost vedetele platoului. Ce-i drept, nici nu se putea altfel! Și îmi veți da dreptate în momentul în care veți vedea imaginile… O ploaie atât de abundentă încât ar fi stins și focul din zona Prinos!

mancare thassos

Aa, și ca să nu uit… Prețurile sunt acceptabile! Adică, 4 feluri de mâncare și, bineînțeles, băutura – 2 beri locale, o apă și o limonadă, că cineva trebuia să și conducă, au costat până în 50 de euro.

 

 

6
2 Comments
  1. Aşa este, mâncarea din Thassos e pur şi simplu delicioasă. Am petrecut câteva seri de neuitat la terasa Musses din Limenas. Pentru mine anul ăsta va fi Creta :).

Leave a Reply